Симеон нямал конфликт на интереси заради проекта "Супер Боровец"

Премиерът не изпадал в конфликт на интереси заради проекта "Супер Боровец", който получи мощна държавна подкрепа на заседанието на кабинета миналата седмица и който може да засегне и частни земи на Симеон. Това обяви в понеделник говорителят на правителството Димитър Цонев.

На въпрос дали няма конфликт на интереси при проекта "Супер Боровец", тъй като премиерът Сакскобургготски си реституира имоти в района, Цонев отрече с аргумента, че стратегията за развитието на зимния курорт ще бъде изготвена от комисия. В състава на комисията, избрана на заседание на Министерския съвет миналия четвъртък, влизат шестима зам.министри.

Друг мотив на правителственият говорител бе, че още не е ясно коя част на Боровец ще се развива. Според предварителните планове курортът ще се развива в три части - нисък Боровец, сегашния курорт и т.нар. "висок Боровец", където е планирано да се изградят най-луксозните хотели.

"Областният управител Олимпи Кътев обясни вече, че ако стратегията включва и имотите на премиера, Сакскобургготски е изразил готовност да ги предостави за обществено ползване," напомни Димитър Цонев.

Според обясненията на Кътев миналия четвъртък, Симеон предварително дал съгласие, ако се наложи, част от новите писти при разширението на курорта да минават през реституираните му имоти.

"Съвсем естествено" нарече Цонев решението на държавата пряко да се ангажира с изготвянето на проект за развитието на частния зимен курорт Боровец.

Според обясненията на правителствения говорител, държавата нямала голям избор кой от ски курортите да подпомогне, тъй като били само няколко - Банско, Пампорово, Витоша и Боровец, а и първите два вече били доста разработени и развити. В същото време за Боровец имаше и предложение на инициативен комитет, аргументира се Цонев. Почетен председател на комитета е премиерът Сакскобургготски.

Споделяне

Още от България