Симеон обеща "специални" мерки за седемте незаконни "новодомци"

До края на другата седмица седемте "новодомци", купили в нарушение на закона държавни апартаменти, трябва да съобщят на премиера Симеон Сакскобургготски дали ще ги върнат, ще ги доплатят ли по пазарни цени или ще подадат оставка.

Министър-председателят обяви, че е дал възможност на подчинените си сами да направят моралния избор как да излязат от ситуацията. По време на петъчния парламентарен контрол той обеща и да бъде сезиран съдът за имотните сделки. Част от закупилите жилища са склонни да отидат на съд, където да се установи дали са извършили закононарушение.

След разпоредена от премиера проверка стана ясно, че четири от сделките за продажба и 3 за замяна на жилища са в нарушение на закона. Сред изобличените "новодомци" са министърът на държавната администрация Димитър Калчев, главният секретар на МС Севдалин Мавров, пресдиректорката на кабинета Цветелина Узунова, а най-фрапиращ е случаят с депутатката Гадар Хачикян, купила жилище след като вече е напуснала правителството.

Скандалът тръгна след като медиите първи разкриха, че строителният министър Валентин Церовски се е сдобил срещу компенсаторки с ведомствено жилище на цена от 84 евро на кв.м в центъра на София. По този повод днес Сакскобургогтски специално отбеляза разкритията на журналистите като проявено високо гражданско съзнание, което е една от формите на контрол в демократичното общество.

Премиерът удължи със седмица срока за "личен морален избор"

Премиерът обясни пред репортери защо не говори

Запитан защо пази в тайна решението си за съдбата на новодомците, премиерът Сакскобургогтски изпадна в откровение пред журналистите в парламента. Много от българските политици с прекомерно многословие смятали, че доказват авторитет и информираност, отбеляза той, позовавайки се на опита си напоследък. Симеон обаче предпочитал да пести думите си и да говори по същество, дори и да се вярва на легендата, че не е реалист. Нямало тайни, увери премиерът и посочи, че има голяма разлика между дискретност и тайна и препоръча справка в речника.

Премиерът посочи, че е дал възможност на 7-те служители на Министерски съвет да направят личен и морален избор за това как да постъпят за възстановяване на законността във връзка с техните сделки. Той дори каза, че поставеният срок вече е изтекъл.

В кулоарите на парламента Симеон подчерта, че става дума и за възпитание, но обеща да реагира при всякакъв отговор на "новодомците". Премиерът призова репортерите да не бързат и да не цепят минутите по тема, която може да засегне цялото общество. Няколко минути повече или по-малко едва ли ще променят крайния резултат, обясни министър-председателят и посъветва да не се "гледа само кои не действат по морален начин, а всички да се поогледаме в огледалото".

По-късно в петък министърът на държавната администрация Димитър Калчев, който е купил дома си на цени, най-близки до пазарните, каза, че седмината трябва до края на другата седмица да отговорят кой от предложените от премиера варианти предпочитат - да върнат жилищата, да ги доплатят или ще си тръгват от Министерски съвет.

Другата отговорност са санкциите, които ще наложи съдебната власт, както се прави във всички демократични държави, посочи Сакскобургготски, но не каза дали вече е сезиран съдът. Много е важно да има резултат и обществото ще бъде добре осведомено, обеща премиерът.

Част от новодомците са готови да се защитят в съда

МС ще инициира съдебни дела, ако седемте не приемат нито един от вариантите, препоръчани от министър-председателя, заяви министърът на държавната администрация Димитър Калчев, цитиран от БНР.

Калчев каза, че ще се съобрази с решението на премиера и няма да го поставя в неудобно положение. Лично той все още не бил решил какво ще предприеме, но са възможни и трите варианта, включително и да отиде на съд. Калчев съобщи, че част от колегите му имат намерение да оспорват заключенията на назначената от Симеон комисия за проверка на сделките. Неговото лично мнение е, че не трябва да се обжалват заключенията в доклада.

Според една част от колегите му трябвало да се приеме решението на комисията и да се доплатят апартаментите, ако се направи преоценка на законова база. Другата категория не били съгласни и предпочитали да стигнат до съда, където да се установи дали са нарушили закона за държавната собственост или не.

Шефката на дирекция "Финансово-стопанска дейност" Поли Иванов съобщи, че вече е взела решение, но не го обяви.

Симеон поиска проверки и в другите ведомства

Премиерът днес отново призова останалите институции да ревизират продажбите на жилища, в резултат на които с нови жилища се сдобиха зам.министри, депутати, служители в областните управи. Според него едни и същи форми на контрол важат и в другите държавни институции, макара сега във фокуса на вниманието да е проблемът с Министерския съвет.

"Недопустимо е да се правят разлики между отделните личности взависимост от техните позиции", каза още Симеон. Той призова да не се разпъват само някои хора на кръст, а всички да се замислим за морала и етиката в действията си, особено когато си на власт.

Министър Церовски обаче не смята да връща жилището си, нито да подава оставка, а областният управител на София Росен Владимиров вчера обясни колко неизгодно е взел апартаменти си и какви пари е пръснал за ремонти.

Премиерът посочи още, че всичките 65 служители на МС, купили или заменили държавни жилища, са имали възможност да платят част от цената в компенсаторни записи, но са платили в брой по негово настояване заедно с данъците, таксите и ДДС - нещо, което не се плаща , когато се извършват сделки със жилища между физически лица.

Симеон обяви за анахронизъм сегашната нормативна уредба за продажби и замени на държавни жилища за министри и служители в Министерски съвет като отбеляза, че тези възможности са част от социалната практика и политика на правителството от дълги години, много преди неговото управление. Така той отново засвидетелства подкрепа на инициираните от "Новото време" поправки в закона, които ще прекратят практиката всяко управление да раздава евтини жилища на своите хора.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?