Симеон “огорчен” от вестта, че го разследват за подкупи и корупция в Италия

Симеон “огорчен” от вестта, че го разследват за подкупи и корупция в Италия

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заяви, че е “оскърбен” от съобщенията, според които е разследван в Италия за корупция във връзка с ареста на италианския престолонаследник и негов братовчед Виктор Емануил.

Това заявява бившият български министър-председател пред в. “Стампа” след избухналия в петък скандал със задържането на Виктор Емануил, който бе обвинен в корупция, фалшификации и сводничество.

Виктор Емануил и семейството му категорично отхвърлят обвиненията.

Симеон обещавал държавни поръчки срещу заплащане

Според магистратите Симеон Сакскобургготски е бил замесен в афера, свързана с продажбата на сгради за 200 милиона евро, съобщи агенция AGI, цитирана от електронния сайт kafene.net.

В. “Кориере дела Сера” съобщи, че сред обвиненията, повдигнати срещу Виктор Емануил, е "ходатайстване с цел получаване на държавни поръчки в сектора на здравеопазването и телекомуникациите в Република България".

Италианските власти най-вероятно ще изпратят искане Сакскобургготски да бъде разпитан. Според документи на прокуратурата в Италия, бившият български премиер е получил подкуп, за да осигури на Виктор Емануил и бизнес- партньорите му държавни поръчки.

Съдружник на принца финансирал кампанията на Симеон

Според информация на изданието, в хода на разследването на дейностите на Виктор Емануил е установено, че той, заедно с пребиваващия в Австрия бизнесмен Пиерпаоло Черани са обещали на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски "пари и други облаги".  В записан от италианската полиция телефонен разговор Черани казва, че е "финансирал предизборната кампания на Симеон Сакскобургготски до степен да поема издръжките на пътуванията на прочутия държавник и неговите министри".

От разговора става ясно, че Симеон Сакскобургготски е щял да "гарантира на Черани и Виктор Емануил да получат поръчката за изграждането на болничен комплекс в България". Според информация на следствието, на 25 юни миналата година Черани е предоставил на Симеон Сакскобургготски "известна сума пари".

Според съдебни източници, цитирани от медиите, Черани и Виктор Емануил са дали пари на Сакскобургготски и за да си гарантират договори в телекомуникационния сектор в България.

Черани, според същите източници, обещал на Сакскобургготски да му посредничи, за да получи дворец, собственост на крал Виктор Емануил Савойски (майката на Симеон Йоана е била принцеса в Савойската династия), оценен на 100 милиона евро в замяна на договори в българския телекомуникационен сектор.

Бивш търговец на оръжие и член на тайната масонска ложа, известна като Пропаганда-2, Виктор Емануил имаше редица проблеми с органите на реда и законността, припомнят италиански медии.

"Имам доверие в правосъдието и съм убеден, че ще успея да докажа, че съм невинен", заяви Виктор Емануил пред двама регионални съветници от Форца Италия, които го посетиха в събота.

Съдия-следователят Алберто Януци обаче подчерта, че събраните срещу него доказателства са "много сериозни". Магистратът изтъкна, че има опасност принцът, който поначало живее в Швейцария, да избяга в чужбина, което оправдава оставането му зад решетките.

Според смятания от мнозина за екстравагантен прокурор Джон Уудкок, Виктор Емануил "системно използвал всичките си масонски и институционални връзки, за да проникне в интересуващата го институция".

Той бил замесен и в издаването на лицензи за хазартни игри. Много от автоматите за игри обаче били "нагласявани" по специален начин с електронни карти, така че да печелят, когато трябва.

Точно преди една седмица в казиното на Кампионе беше регистрирана рекордна печалба от 150 хиляди евро от страна на българка, живееща в Швейцария. Дали тази печалба е свързана с предполагаемата мрежа от измами, не е ясно, предаде kafene.net.

Симеон: “Какво щеше да каже чичо”?

Италианският всекидневник “Стампа”, цитиран от БТА, помества в неделя интервю със Симеон, който до този момент не е давал официални коментари за българските медии във връзка с разследването.

Вестникът пише, че Сакскобургготски и Виктор Емануил са на една възраст, но имат различен начин на живот. И двамата са изпитали живота в изгнание, но Симеон винаги е работил и макар отдалечен, е полагал усилия в полза на своята страна и на своя народ.

В разговора около събитията през последните дни, неговата първа мисъл е за чичо му, крал Умберто Втори, към когото е много привързан. Кралят го беше определил за изпълнител на неговото завещание и винаги се е отнасял с голямо уважение към своя племенник. Първите му думи на тих глас бяха :"Какво щеше да каже чичо?", пише “Стампа”.

“Аз съм разстроен и огорчен, че се използва моето име, без каквото и да било основание”, казва Симеон пред “Стампа” и допълва, че “не може с такава лекота да се обвинява и хвърля кал.”

По-нататък бившият премиер обяснява, че “що се отнася до болницата, за която пишат вестниците, Виктор Емануил и още едно лице ме посетиха и ми говориха за този проект - клиника за деца, каквато не съществува в София и има голяма нужда от нея, която да бъде управлявана от много известна и специализирана австрийска фирма, администрираща най-голямата болница във Виена. Не можа да се реализира поради бюджетни причини. Проектът все още е налице и е повече от всякога валиден”.

Симеон бе министър-председател от юни 2001 до август 2005 г. Едно от много обещания, с които спечели властта, бе за “нов морал в политиката”.

В неделя привечер пресаташето на НДСВ Цветелина Узунова заяви пред БНР, че все още не е получена достоверна информация за “тиражираните инсинуации в италианските медии”. По думите ѝ, “неприятен е фактът”, че тези твърдения бяха пуснати през почивните дни, когато официалните институции не работят и не може да бъде предоставена достоверна информация. Според Цветелина Узунова са направени съответните постъпки и контакти тази информация да бъде получена в най-скоро време, за да се прецени какви стъпки трябва да бъдат предприети.

Прокуратурата е предупредена още през 2004 за “царската болница”

Бившият депутат и член на ръководството на ДСБ Стойчо Кацаров заяви в неделя, че всички факти за участието на Симеон Сакскобургготски в корупционните схеми са били оповестени още през 2004 г. и предадени на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

До този момент преписката стои в Главна прокуратура и е и била съзнателно и целенасочено укривана, коментира Кацаров. Той припомни, че преди две години анкетна комисия на парламента е обсъждала сделката за изграждане на т.нар. "царска болница", и е стигнала до извода, че става дума за корупционна сделка между българското правителство и австрийска банка, избрана без конкурс да финансира проекта.

Още тогава е било известно, че Черани е основен акционер в немска фирма, която е трябвало да достави оборудване за болницата на стойност над 40 млн.евро. По думите на Кацаров става дума за организирана група за източване на държавния бюджет и пране на пари в Италия. 

Бойко Найденов: Ще бъде образувана проверка по сигнала

Не мога да говоря дали има данни за престъпление, коментира пред БНР в неделя говорителят на Върховна касационна прокуратура Бойко Найденов.

Във всеки случай, абсолютно се налага да бъде образувана проверка по този сигнал, който е изпратен от депутатите до прокуратурата и на тази база прокуратурата да се произнесе има ли основания да се образува предварително производство, допълни Найденов.

Необходимо е бързо и енергично да се потърси допълнителна информация, за да се изяснят данните от съобщенията на информационните агенции и едва тогава можем да коментираме сериозно този въпрос, заяви президентът Георги Първанов пред репортери в неделя по повод скандала с бившия премиер.

Борисов: Не сме засичали преводи към бившия премиер

Столичният кмет Бойко Борисов е на мнение, че Симеон Сакскобургготски трябва да коментира скандалните разкрития в Италия за участие в корупционни схеми. Борисов заяви, че докато е бил главен секретар на МВР (по времето на кабинета на Сакскобургготски), българските служби не са засичани преводи към бившия премиер.

Борисов обаче подчерта, че каквото и да е искала Италия от нашите служби във връзка с трафика на хора и международната проституция, е било давано.

Той допусна в тази насока да има “нещо протекло”, но призова да се изчака официалната информация.

При всички случаи ще има такава, ако италианските служби са направили операцията си на базата на подавана от България информация, допълни кметът.

“Невъзможно е Симеон да е участвал в корупционни сделки”

Николай Василев, министър на държавната администрация, който участваше и в предишния кабинет, заяви, че е невъзможно Сакскобургготски да е участвал в корупционни сделки и името му да се свързва с проституция.

Като бивш министър на транспорта и съобщенията, Николай Василев заяви, че няма никаква информация, която и да е италианска фирма да има телекомуникационни интереси в България.

“Във всеки случай съм абсолютно убедена, че всичко, което може да се направи, за да бъде процесът прозрачен и да се стигне до изясняване на случая от страна на българските власти и на НДСВ, трябва да бъде направено и ще бъде направено”, коментира пред БНР министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, която е член на НДСВ. Запитана не е ли наложително да се поиска разследване от българска страна, тя каза: “Ако има такава нужда, прокуратурата е тази, която трябва да го направи, разбира се.”

Симеон Сакскобургготски е “национален капитал”

Симеон Сакскобургготски е “национален капитал” не вярвам той да е замесен в корупционни схеми, заяви Кунева пред Дарик радио. “Аз съм убедена, че той се движи по безупречни морални стандарти”, допълни Кунева.

Името на бизнесмена Черани не е познато на НДСВ и не е финансирал нито политическата партия, нито министри от кабинета, заяви зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров.

Според него “само бързо разнищване на фактите и бързо получаване на извинение биха могли частично да възстановят справедливостта”.

В публикации от неделя италианските вестници допълват подробности за бизнеса на Виктор Емануил в Либия със сина на Муамар Кадафи, с когото е преговарял за процента печалба от вноса на игрални машини и за откриване на казино в Джамахирията.

ББС посочва, че италианският престолонаследник е подозиран за връзки с мафията и е имал роля при наемане на проститутки за казино в Кампионе Д’Италия, италиански анклав в Швейцария.

Виктор Емануил е син на крал Умберто ІІ, който след Втората световна война бе прогонен в изгнание заради подкрепата на баща му крал Виктор Емануил ІІІ за фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

Споделяне

Още по темата

Още от България