Симеон опъва нервите на партийците си

Симеон опъва нервите на партийците си

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски най-вероятно ще избере двама заместник-председатели на партията и неустановеното положение с ръководството ще продължи неопределено време. Това прогнозираха депутати от НДСВ в сряда, ден след като лидерът поиска и получи оставките на цялото настоящо ръководство, в което влизат зам.-председателите на партията Пламен Панайотов, Долорес Арсенова, Соломон Паси, Николай Свинаров, Милен Велчев, секретарят Владимир Дончев и говорителят Станимир Илчев.

Към момента царят е приел оставката само на Владимир Дончев, който се “провини” с това, че не уреди в извънреден порядък партийно членство на Антон Станков и последният бе избран в Политическия съвет на НДСВ без да е член на НДСВ. Това е едно от многото нарушения на извънредния конгрес от 3 юни, заради което мнозинството от парламентарната група поиска форумът да бъде обявен за невалиден и отговорният за манипулациите Милен Велчев да понесе политическа отговорност. Миналата седмица обаче Симеон обяви в открито писмо, че зад юридическите аргументи прозирали лицемерието, личните интереси и политическите амбиции на определени хора.

Въпреки заканите си за “радикални промени” в парламентарната група, във вторник Симеон показа, че не смята да предприема такива и поиска помирение и единство в НДСВ, особено с оглед предстоящите местни избори.

Засега никой от депутатите не се наема да прогнозира какъв ще е следващият ход на Симеон и дали отмененото “разжалване” на парламентарното ръководство на НДСВ е само тактически ход. Жълтите примирено изчакват да чуят кои ще са избраните от царя зам.- председатели на НДСВ, като най-често се спрягат имената на Станимир Илчев и Огнян Герджиков.

В немилост са Панайотов, Свинаров и Паси, които се оформиха като “център” на съпротива срещу решенията на извънредния конгрес, както и на идеите за алианс с ДПС. Преди ден царят каза пред депутатите, че такива схеми за нови коалиции са “невероятни”. Според източници от НДСВ, обаче, това едва ли е искрена и окончателна позиция, тъй като единствената грижа на Симеон е да остане под някаква форма във властта, за да си запази имотите. Единият вариант е да играе с ДПС, а другият – с ГЕРБ. От НДСВ не изключват на местните избори наесен структурите на партията по места да бъдат свободни договарят такива коалиции.

Николай Свинаров все още смята, че трябва да се свика нов конгрес, за да се решат проблемите в НДСВ. Той посочи отново, че през цялото време след 3 юни никой в партията не е оспорвал легитимността на лидера Сакскобургготски и в момента НДСВ се управлява от него и с помощта на парламентарната група.

Той обясни, че дебатите в партията предстоят и той ще настоява за тях.

“Трябва да има обаче ясно политическо решение, то да бъде взето в рамките на следващите десет дни - за това дали ще се търси регистрация на решенията на този конгрес или ще се минава към нов форум”, обясни Свинаров.

По думите му на дневен ред изобщо не стои проблем с разцепване на парламентарната група, каквито индикации имаше миналата седмица.

Прогнозите са, че временното ръководството на НДСВ, свито до двама заместник-председатели, ще остане, като основната дума ще има съдът, от който зависи дали да регистрира решенията на оспорвания конгрес. Ако избраният на 3 юни Политически съвет не бъде регистриран, нов конгрес може да се очаква след местните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България