Симеон още се чуди какво се случва в НДСВ

Два дни след като нови петима депутати напуснаха парламентарната група на НДСВ, а един успя да я напусне и да се върне, премиерът и лидер на управляващите Сакскобургготски още няма мнение за процесите в царските редици, стана ясно от изявлението на говорителя му Димитър Цонев.

Цонев заяви, че още в понеделник, макар и на частно посещение в чужбина, премиерът се е запознал с политическата декларация на депутатите от НИЕ, наречени от Цонев "депутатите от абревиатурата НИЕ". Говорителят уточни, че се изразява по този начин, тъй като все още не съществува нова парламентарна група.

Говорителят на Сакскобургготски каза още, че разглеждайки документа, премиерът стигнал до извода, че почти няма различие между заявените в него приоритети и тези в програмата на правителството. Съвсем същите бяха думите и на самия правителствен говорител още в понеделник следобед, часове след като се разбра за отцепниците. При това, когато преди два дни обясняваше за приликите между програмния документ на НИЕ и правителствената програма, Цонев още не знаеше, че началникът му не е в България.

Днес говорителят не можа да уточни дали премиерът е успял да разговаря с някой от новите отцепници по телефона. От думите му обаче стана ясно, че лидерът на НДСВ още не си е изградил мнение какво се случва сред неговите депутати.

За да изгради конкретното си мнение, министър-председателят трябва да се срещне с представители на НИЕ и с ръководството на парламентарната група на НДСВ, заяви Димитър Цонев. "Едно е телефонният разговор, друго е документа, друго е непосредственият разговор" , обясни той.

Разпад ли? Това е много тежка дума - пък бе лаконичният коментар на самия Сакскобургготски, засечен от журналистите след 45-минутна среща с президента Първанов на "Дондуков"2. "Всеки си отговоря за това, което прави. Това е едни хубав принцип", добави кратко Сакскобургготски и остави в недоумение медиите какво ще предприеме относно процесите в царската група.

Симеон отказа и да отговори за какво са разговаряли с президента Първанов с думите, че "Както в другите страни, срещи с държавния глава не се коментират".

Преди него, правителственият говорител отказа да коментира днешното изявление на лидера на отцепниците Никола Николов, че Симеон е излъгал избирателите си. Това си е негово лично мнение, заяви Цонев. Той каза още, че премиерът бил информиран и за твърденията за оказван натиск върху разкаялия се депутат Димитър Стефанов и след като си изяснял фактите, щял да вземе становище.

Споделяне

Още от България