Симеон отрича намеса в работата на медиите

Правителството стриктно спазва политиката на ненамеса в работата на медиите. Това декларира министър-председателят Сакскобургготски в парламента в отговор на актуален въпрос от народни представители от ДСБ за политиката на управляващите във връзка със забележките в редовния доклад на ЕК за България по отношение свободата на словото.

Опитите за политически и икономически натиск, с който много хора са добре запознати, а самите журналисти са изпитвали често, вече са в миналото, каза Симеон Сакскобургготски. Той повтори любимата си формулировка, че не е важно

правителството да има медиен комфорт, а медиите да имат правителствен комфорт.

Премиерът определи водената медийната политика като "модерна и коректна".

Думите му обаче са в противоречие с действията на българските съдебни власти, които осъдиха румънски журналист, опитал се да разкрие корупция на границата с България, както и разследването срещу журналисти от ББС по повод филма "Да купиш игрите", където Иван Славков е заснет да съгласява на подкуп.

Европейски медийни експерти определиха българските закони като ограничаващи свободата на словото в страната, припомня ББС.

В годишния доклад на американската неправителствена организация Фрийдъм хаус от миналата година пък България е сред десетте страни в света, където равнището на свободата на словото се е снижило значително.

На третата година от управлението на Сакскобургготски статусът на България е понижен от свободен на частично свободен, което отразява нарастващия правителствен контрол върху медиите, натискът от страна на престъпни групировки, както и увеличаването на съдебните искове срещу журналисти и издатели, се посочва в доклада.

В петък премиерът цитира пред парламента тази част от доклада на ЕК за напредъка на България, в който се казва, че свободата на изразяване е гарантирана от конституцията и законодателството.

Въпрос на избор на самите медии е как те да се ползват с тази свобода още повече при наличието на етичен кодекс, който съм сигурен, че ще бъде спазван от всички, отбеляза премиерът.

Етичният кодекс на българската журналистика бе подписан тържествено преди месец и символично посветен на властиващите, тъй като церемонията се проведе в присъствието на президента, премиера и председателя на парламента.

Освен това при управлението на Сакскобургготски се утвърди странната за демократичния свят практика на редовни срещи на премиера с издатели и медийни шефове.

В отговора си на актуалния парламентарен въпрос Сакскобургготски даде да се разбере още, че до края на мандата му няма да бъде внасян нов медиен закон, което означава, че няма да има промени в ръководствата на БНТ и БНР. Симеон каза, че според него е по-важно да има качествен закон за обществените медии, отколкото прибързано да бъде приет закон за радиото и телевизията.

Споделяне

Още от България