Симеон: Панайотов ще ми помага за най-важното - ЕС и НАТО

Отдавна търсех човек да ми помага в нелеката ми задача на министър-председател - така Сакскобургготски формулира пред медиите назначение на бившия шеф на парламентарната група Пламен Панайотов на вицепремиерски пост. Премиерът представи рокадите пред медиите за по-малко от 6 минути и обеща повече мотиви за извършените смени след гласуването им от парламента.

Въпреки че назначението на Пламен Панайотов бе обявено като вицепремиер, който ще координира дейността на ведомствата в евроинтеграцията, от думите на Симеон стана ясно, че бившият шеф на ПГ ще наблюдава и действията във връзка с присъединяването ни към НАТО. "Панайотов ще има за задача да координира прилагането на препоръките и очакванията на ЕС вътре в страната. Целта ни е да дадем ясен и силен сигнал на нашите партньори, че сме твърдо решени да изпълним програмата, с която ще станем пълноправни членове на двете организации", каза Симеон, от чиито думи стана ясно, че визира и ЕС, и НАТО.

В отговор на въпрос той специално уточни, че е много доволен от работата на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и целта на новия вицепремиер била не да засили преговорния екип с Брюксел, а ефективното прилагане на евроизискванията вътре в страната.

Без обяснения Симеон обяви разместванията на вицепремиерите Шулева и Василев, които остават негови заместници. Досегашният министър на труда и социалната политика поема министерството на икономиката, оглавявано от Василев, а той отива начело на транспорта и съобщенията, прекръстено на транспорт и високи технологии.

Днес премиерът призна единствено грешка при избора на министър на здравеопазването преди две години. "Може би личната ми грешка е, че бях преценил, че е редно доктор да оглави министерството. Виждаме, че може би мениджърската страна е доста по-съвременна и това е част от еволюцията въобще в политиката на нашето правителство", заяви Симеон. Славчо Богоев, който ще замести доктора Божидар Финков на поста, е икономист и досега е отговарял за финансовия сектор в министерството на здравеопазването.

Липсата на здравна и образователна реформи са сред най-критикуваните проблеми от страна на МВФ и Световната банка. Игор Дамянов, който замества начело на министерството на образованието филолога Владимир Атанасов, също е с икономическо образование.

Симеон специално подчерта, че при промените е търсена приемственост. Същото е и с оголеното от Шулева социално министерство, начело на което ще застане досегашната ѝ заместничка Христина Христова, която отговаряше за социалното подпомагане. Премиерът похвали досегашната дейност на Шулева във ведомството и заяви, че се надява Христова да го продължи.

Министър-председателят индиректно отговори и на претенциите на партньора си Ахмед Доган, който първоначално искаше туризмът да се отдели в самостоятелно министерство, после - в държавна агенция към МС, а Симеон го направи изпълнителна агенция към икономическото ведомство. България не е толкова голяма, за да има самостоятелно министерство по туризма, въпросът е да има добри идеи и добра политика, заяви днес Симеон. Той потвърди, че начело на агенцията ще застане сегашният ресорен за туризма зам.министър Димитър Хаджиниколов.

Връщането на хранително - вкусовата промишленост от икономическото на земеделското министерство Симеон обясни както с българската практика допреди няколко години, така и с опита в ЕС.

Важно е да се оптимизира управлението, да се поучим от възможни допуснати грешки, заяви за финал Сакскобургготски.

Вицепремиерите Шулева и Василев определиха накратко промените в правителството, засегнали и тях, като проява на приемственост, доверие и екипност. Двамата декларираха, че ще си сътрудничат както помежду си, така и с третия вицепремиер Панайотов.

Смяната на социалното с икономическото министерство Шулева определи като израз на изключително голямо доверие на премиера, желание да се продължи по-успешно започнатото от правителството и най-вече с желание за успешно завършване на мандата и управленската програма.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?