Симеон покани наследник на руския цар за 3 март

Успоредно с визитата на руския президент Владимир Путин, в София на 1 март пристига и един от наследниците на последната царска фамилия в Русия. Путин и съпругата му идват по покана на президента Георги Първанов. Княз Романов и съпругата му пристигат от Копенхаген, където живеят, по покана на премиера Сакскобургготски.

Програмата на посещението му се уточнява, но се предвижда той да присъства на тържествата на връх Шипка по повод 125-та годишнина от Освобождението на България, както и да посети и други исторически и културни паметници, съобщава правителствената пресслужба.

Романов сам изявил желание за това. Не се знае дали на Шипка той ще бъде придружен от премиера, тъй като не се предвижда Сакскобургготски да участва в тържествата на върха.

Със сигурност обаче централните участници в тържеството на 3 март на Шипка са българският и руският президенти Първанов и Путин. Визитата на руския държавен глава у нас е планирана специално да съвпадне с кулминацията в честванията на 125-та годишнина от освобождението.

Решението на Симеон да покани за годишнината наследник на последния руски цар е подплатено не само с династична символика.

Предците на княз Романов са участвали в Руско-турската освободителна война. Самият той има интереси в областта на историята и военното дело. Автор е на редица исторически книги, сред които "Ордени, медали и история на Българското царство". Баща му е далечен братовчед на последния руски император Николай, а майка му е била княгиня на Черна гора.

Княз Димитри Романович Романов е роден на 17 май 1926 г. в Антиб, Франция. Има датско поданство от 1979 г. Работи години наред в областта на корабостроенето и банковото дело.

Княз Романов е председател на фонд "Романови" в Русия от 1993 г., който се занимава изцяло с филантропична дейност по поддръжката на религиозни светини, опазване на околната среда в Руската федерация и в страните от ОНД.

Споделяне

Още от България