Симеон прави помен за баща си в Рилския манастир

Премиерът Симеон Сакскобургготски ще присъства утре на панихидата в Рилския манастир "Св. Иван Рилски" по повод 60 години от смъртта на баща си цар Борис III, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.

Поменът ще започне в 10.00 часа. Правителството ще се събере на първото си заседание след ваканция в 15 часа, но това отлагане не е заради панихидата, а заради ремонта на залата, уточни Цонев.

Заупокойната молитва за Борис Трети ще отслужи лично игуменът на манастира Драговитийски епископ Йоан.

Панахидата ще протече по протокол, утвърден от Министерски съвет, каза дядо Йоан, цитиран от БТА.

Няма никакъв протокол, ще се направи обичайното за панихида - ще се даде по един бонбон, жито и чаша вино за Бог да прости, поясни Емил Велинов от Дирекцията по вероизповеданията пред mediapool.bg.

Три години след смъртта на Борис Трети гробът му е бил поруган. Преди 10 години сърцето му е върнато отново в Рилския манастир.Монасите всяка година почитат този ден. Пазят се венците и траурните ленти от погребението му.

Премиерът лично плаща всичко за помена, Министерски съвет няма нищо общо, категоричен бе Велинов.

Очаква се на панихидата да присъстват дъщерята на премиера - Калина и нейният съпруг Китин. Игуменът на Рилския манастир дядо Йоан лично благослови двамата в деня на сватбата им в Боровец миналата година. Заедно с още няколко владици Йоан отслужи молебен за здраве на младоженците. Тогава патриарх Максим отказа да се качи в курорта и да даде православна благословия за царската щерка, която е католичка.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?