Симеон преживя и петия вот на недоверие

Правителството на Симеон Сакскобургготски оцеля при петия вот на недоверие. От общо 222 гласували депутати, "за" вота бяха 93 депутати, 126 гласуваха "против", а трима са се въздържаха.

БСП поиска вот на недоверие към кабинета заради политиката му на "социална безотговорност".

НДСВ, ДПС и новосформираната група "Новото време" подкрепиха правителството и гласуваха против вота. Коалиция за България, ОДС и ПГ Народен съюз подкрепиха вота. Към тях се присъединиха двама депутати от СДС, а останалите народни представители от СДС не участваха в гласуването, както обяви при дебатите в четвъртък лидерът на партията Надежда Михайлова.

Парламентът отхвърли искането на левицата за тайно гласуване, въпреки обясненията на Гиньо Ганев от БСП, че депутатите се страхували при явно гласуване. Ганев припомни случай от времето на Великото народно събрание (ВНС), когато син депутат се качил на най-високото дърво, за да види дали съпартийците му ще гласуват правилно. Председателят на парламента Огнян Герджиков обеща да разпореди на квесторите да пазят дърветата, ако предложението за тайния вот бъде прието.

СДС няма на кого да продаде пакета "предсрочен вот за ВНС"

Симеон не казва ще променя ли кабинета

Премиерът Симеон Сакскобургготски заяви, че този вот бил добър мотив за всички членове на това правителство да се позамислят, защото това е едно предупреждение, което трябва да се вземе предвид - естествено положителната му страна. Той обаче отбеляза, че по време на гласуването мнозинството е било далеч по-голямо от това при предишните 4 вота.

още

Днес стана ясно, че лидерът на СДС Надежда Михайлова едва ли ще намери с кого да води консултации за предсрочни избори за Велико народно събрание след приемането на България в НАТО, което ще стане на 2 април.

Михайлова призова за такива консултации в четвъртък, след като обяви, че сините са опозиция на правителството, но няма да подкрепят внесения от БСП вот на недоверие и няма да участват в гласуването.

Идеята за ВНС, лансирана още миналата година от СДС, напоследък бе подета от НДСВ чрез неговия зам.-председател Даниел Вълчев.

Управляващите от НДСВ и ДПС обаче не искат предсрочни избори, докато БСП твърди, че иска предсрочни избори, но не и ВНС.

Заместник -председателят на ПГ на ОДС Димитър Абаджиев определи идеята на Надежда Михайлова като опит да се прикрие или да се измести неспособността на ПГ на СДС да вземе решение по вота на недоверие.

По думите му всеки, който не участва в гласуването, всъщност гласува доверие на правителството.

Мозер: Политиката на СДС е двойствена

Съпредседателката на ПГ Народен съюз Анастасия Мозер каза, че ще води консултации със СДС, само ако подкрепят вота срещу кабинета и че не може хем да се искат предсрочни избори, хем да се крепи кабинета чрез отказ от гласуване "против".

Станишев похвали ДПС

Лидерът на БСП Сергей Станишев използва дебатите по вота на недоверие, за да направи реверанс към ДПС - евентуалният му партньор при следващото управление. След гласуването Станишев отбеляза, че ДПС е единственото изключение в мнозинството - по време на дебатите само хората на Доган признали, че има проблеми в управлението, най-вече в образованието и здравеопазването.

 

още

Учудвам се защо Надежда Михайлова, която отказва да участва в този вот, след това иска да започне преговори за предсрочни избори, допълни Мозер, според която тази политика е двойнствена и има за цел само СДС да се разграничи от действията на ПГ на ОДС.

Когато една политическа сила има недоверие към едно правителство, тя го изразява именно по време на процедурите по искане на вот на недоверие, няма значение от кого е започната тя, заяви Димитър Абаджиев. Ако някой иска да предизвика предсрочни избори, най-добрият начин е да гласува недоверие на правителството, допълни той.

Истинският дебат за ВНС означава да се проведат консултации, в които да се очертае кръгът от необходими промени, които могат да променят живота на българите, коментира Димитър Абаджиев. Тези именно промени са заложени в лансираните миналата година 24 идеи за промени в Конституцията, каза той като припомни, че те са подготвени от хората, които са останали в ОДС след като 28 -те депутати, обединени около Иван Костов, напуснаха синята партия.

НДСВ: Идеята не е рационална

Според заместник-председателя на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев идеята за предсрочни избори за ВНС не е рационална и няма основание. Трябва да се обмисли може ли това Народно събрание да отстрани несъответствията във връзка с бъдещото членство в ЕС, каза той. Според него като че ли надделява мнението, че този парламент не може да направи това, още повече, че това се подкрепя от решението на Конституционния съд за правомощията на обикновеното Народно събрание.

Ралчев допълни, че е логично предложението на Даниел Вълчев след края на това Народно събрание да има ВНС.

Борислав Цеков от новосформираната ПГ на Новото време обясни, че идеята все още не е обсъждана в групата им, но според него не е уместно да се свиква ВНС. Според него по-важно е парламентът да промени политическия модел и е спорно дали само ВНС може да извърши необходимите промени. Цеков заяви, че промените във връзка с трансфера на суверенитета на страната могат да станат и от този парламент, тоест обикновено народно събрание, а не както се твърди, че това може да стане само от великото. Цеков смята, че СДС искат предсрочни избори, за да не дадат възможност Иван Костов да структурира партията си.

Лансираните от Надежда Михайлова предложения са плод на политическо и идейно безсилие и на острите вътрешни противоречия и до голяма степен служат като компенсаторна реакция за подкрепата, която очевидно СДС дава на правителството на Симеон Сакскобургготски с отказа да подкрепи вота на недоверие, заяви заяви говорителят на БСП Ангел Найденов.

Той припомни, че БСП е за предсрочни избори, но не подкрепя идеята за свикване на ВНС.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?