Симеон прибра от НИМ два жезъла на дядо си

Симеон прибра от НИМ два жезъла на дядо си

Въпреки трусовете в партията му, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски посвети днешния ден на уреждане на лични дела. В сряда той  си получи обратно от Националния исторически музей (НИМ) два маршалски жезъла, подарени на дядо му цар Фердинанд.

Семейните реликви на Сакскобургготски бяха част от експозицията, посветена на Третото българско царство. Симеон ги е отстъпил на НИМ с договор само за една година, но те са останали в музейните витрините близо 3 години.

Симеон искал да покаже наследените ценности на лекция в Мадрид. Двата жезъла са изключително ценни, но стойността им е не толкова финансова, колкото художествена и историческа, обясни директорът на НИМ Божидар Димитров.

Те били подарени от Кайзер Вилхелм на Генералния щаб на Българската армия през 1915 г. по случай успешната кампания срещу Сърбия и англо-френските войски и освобождението на Македония.

Димитров обясни, че личният прессекретар на Сакскобургготски Галя Дичева е взела двата жезъла, въпреки настояването му те да останат в музея поне до Коледа.

Няма нищо нередно, това е нормална музейна рутинна практика, ние го правим и с други частни колекции. Интересът си го обяснявам и с особения политически момент, който изживява НДСВ от вчера, посочи Божидар Димитров.

По-късно в сряда Дичева изпрати до медиите обръщение, в което се казва, че ”внезапно възникналото желание за полемика в медиите относно предоставени предмети от царското семейство за временно ползване от НИМ не е коректно”.

“Едва ли е много известно, че повечето лични вещи на царското семейство се намират в частни колекции, трезори и музеи. Причината за това е, че отивайки в изгнание, Царица Иоанна с малкия тогава Цар Симеон и Княгиня Мария Луиза, не им е било разрешено да вземат със себе си повече от най-необходимото. Било им е обещано от превратаджиите, че по-късно ще им бъдат изпратени. Нещо, което никога не се случва”, пояснява Дичева.

В информацията се казва още, че “стотици мебели, донесени още от Княгиня Клементина, ценни сервизи, златни и сребърни прибори, автомобили и каляски, картини, книги и хиляди други предмети неизвестно по какъв път са се озовали в нови собственици”.

Според Дичева предметите, които Симеон наследява от дядо си цар Фердинанд, са били “грижливо пазени през десетилетията в изгнание”. Тя припомня, че една част са дарени на различни музеи, а други Сакскобургготски предостави за временно ползване, какъвто е и случаят с двата жезъла на Цар Фердинанд.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?