Симеон принуждава депутатите си да го слушат или да си ходят

Симеон принуждава депутатите си да го слушат или да си ходят

Продължилото няколко месеца надлъгване между лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и вътрешнопартийната му опозиция е на път да приключи. Новите правила на парламентарната група (ПГ) предвиждат или безпрекословно подчинение на партийния лидер и назначеното от него ръководство, или напускане. Според променения устав на групата, депутатите на царя са длъжни да “изпълняват решенията на политическите органи” на НДСВ. Депутати от групата ще могат да бъдат изключвани с обикновено мнозинство, а не както досега с квалифицирано.

Промените бяха гласувани във вторник на заседание на Политическия съвет на НДСВ, на което присъстваха част от народните представители. Пак по изричната препоръка на Симеон бе избран и нов шеф на ПГ – Пламен Моллов, който заема поста, след като Анелия Мингова стана член на Висшия съдебен съвет.

С третата промяна в правилника на жълтата група се прекратяват пълномощията на досегашните ѝ зам.-председатели, които са Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Минчо Спасов. И четиримата бяха сред разбунтувалите се депутати срещу новото партийно ръководство, избрано на юнския конгрес на НДСВ, чийто решения все още не са регистрирани от съда.

Тогава по-голяма част от ПГ, както и министрите от квотата на НДСВ,  “въстанаха” срещу Милен Велчев, като го обвиниха в “машинации” и манипулации при избора на новия политсъвет. Досега все още няма съдебна регистрация на новото партийно ръководство, което не попречи то да гласува за избора на Моллов и за промените в правилника на групата. В заседанието са участвали 28 народни представители от общо 52-ма.

На въпрос на Mediapool дали решенията са легитимни, говорителят на НДСВ Станимир Илчев препрати към предосвобожденската история на България и заяви: “Някой пита ли дали е било легитимно събранието на Оборище за въстание?”.

Запитан дали няма авторитарен елемент в предложението на Сакскобургготски депутатите да “изпълняват решенията” на партийното ръководство без да възразяват, Илчев каза, че “всеки, който изпитва дискомфорт да защитава либералните идеи, спокойно може да намери друго място”. Според него в Народното събрание имало достатъчно “алтернативи” и е “неестествено за избирателите и самата ПГ да се правят периодични отклонения от програми и решения”.

Илчев посочи, че ако депутатите не се съобразяват с взетите от ръководството решения, както и отсъстват системно от парламентарни заседание, ще бъдат порицавани, а след две порицания “се отваря ход за искане на оставка на колега”.

Говорителят на НДСВ даде пример за отклоняване от партийно решение с прозвучалите на юнския конгрес призиви от страна на депутати да се излезе от управляващата коалиция. Тогава Соломон Паси направи своеобразен сондаж сред делегатите за нагласата им да напуснат коалицията с БСП и ДПС.

Депутатът Атанас Щерев напусна ядосан заседанието на политсъвета и парламентарната група с думите, че то “няма кворум”. “Предлагат се промени в правилника на групата, които нямат нищо общо с либерализма”, каза Щерев. Той допълни, че е поискал оставката на целия Политически съвет заради изборните резултати.

Според Илчев действията на Щерев са били прибързани и той е сгрешил в преценката си.

По-късно пред Mediapool депутати "бунтари" коментираха, че предприетите действия от Сакскобургготски са "подготовка за окончателното им отстраняване" от групата и изобщо от партията. "Въпросът е дали ще бъдем махнати един по един или всичките заедно", казаха те и допълниха, че най-вероятно ще се съберат в сряда, за да решат какви действия ще предприемат.  

Новият шеф на жълтите депутати Пламен Моллов обяви, че основната му задача ще е консолидиране на групата и ще положи всички усилия “тя да остане в сегашният си състав”. “Има ресурси за консолидация, нямам комуникативни проблеми с когото и да било”, допълни той, като подчерта, че на НДСВ трябва да се гледа като на основен коалиционен партньор в управлението, а не като трети.

Според промените в правилника Моллов ще може да си избере сам екипа, с който да работи, като предложения за негови заместници ще се събират до петък, а следващия вторник ще се гласуват.

Моллов бе определен от Станимир Илчев като “ветеран” в НДСВ, които се “включвали тогава, когато трябва да се промени ходът на събитията на бойното поле”. По думите му Моллов е “изключително дисциплиниран, работоспособен и сдържан”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?