Симеон: Продължаваме с Румъния за ЕС

България и Румъния трябва да продължат заедно процеса на присъединяването си към Европейския съюз, другото е спекулация, заяви министър-председателят Симеон Сакскобургготски след разговор си с португалския премиер Жозе Мануел Дурау Барозу.

"Нашето решение е да продължим заедно с Румъния, но в крайна сметка това зависи и от Европейската комисия", каза още Сакскобургготски.

По повод критиките към Румъния от страна на Европейския парламент, през последните дни между двете страни се създаде известно напрежение. Българският външен министър Соломон Паси заяви, че е възможно ЕС да не обяви финансовата рамка за България и Румъния на 10 февруари заради проблемите на Букурещ с трафика на деца и неотдавнашните призиви на европейски депутати за прекъсване на преговорите със северната ни съседка.

Освен че прогнозата на Паси днес бе опровергана от Брюксел и финансовите параметри на присъединяването бяха оповестени, вчера главният преговарящ на Румъния с ЕС Василе Пушкаш определи изявленията на българския министър като "реторика за пред медиите". В изявлението си Пушкаш припомня, че когато миналата година България е имала деликатен момент в отношенията си с НАТО, Румъния е посочила, че това двете страни да са част от един и същи процес е в европейски и евроатлантически интерес. "Припомняме на г-н Паси, че все още смятаме за позитивно развитието на партньорството между Румъния и България, в това число в случая с преговорите по финансовата рамка за двете страни", каза още главният преговарящ на Румъния с ЕС.

След днешната си среща със Симеон Сакскобургготски в София, португалският министър председател също заяви, че ако някой в момента говори за прекъсване на преговорите с Румъния, това ще окаже лошо влияние не само на България, но и на цяла Европа.

Жозе Мануел Дурау Барозу беше категоричен, че ако една от двете страни изпитва трудности, те трябва да бъдат преодолени и да се работи за изпълнението на календара, който посочва датата 2007 г.

Европарламентът предупреди Румъния да положи повече усилия, за да успее за 2007-ма

Европейският парламент днес предупреди Румъния, че рискува да пропусне датата 2007 г. за присъединяване към ЕС, ако не положи повече усилия за реформиране на съдебната система и не постигне конкретни резултати в борбата срещу корупцията.

В интервю за Ройтерс докладчикът за Румъния Ема Никълсън заяви, че липсата на съществен напредък по тези ключови въпроси може да доведе до спиране на преговорите с Букурещ. Агенцията посочва, цитирана от БТА, че докато София бе похвалена за постигнатите успехи в подготовката за присъединяване през 2007 г., Букурещ стана обект на тежки критики, особено по проблема с незаконните осиновявания.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?