Симеон: Продължавате да не ме познавате...

Премиерът Симеон Сакскобургготски обяви, че журналистите още не го познават, щом задават въпроси защо е уволнил шефа на НСБОП или кой е неговия фаворит за директор на НСО. Думите му към репортерите в парламента се отнасят с пълна сила и за собствените му депутати от НДСВ, които два дни се оплакват, че смяната на ген. Румен Миланов е станал без те да бъдат питани или най-малкото - уведомени от вътрешния министър Георги Петканов.

След въпрос предстоят ли още кадрови рокади в службите за сигурност или смяна на вътрешния министър Петканов, премиерът констатира също, че питащите още не са привикнали с правилото му, че "да се е управлява не е да се приказва, да има един висикоперен (между високопарен и високомерен явно) тон, с който човек да показва, че незабавно отговаря на всеки въпрос и се произнася."

Тук въпросът е да се синхронизират нещата, да се хармонизират, да вървят по- добре и в крайна сметка общата ни цел е да подобрим нашето общество и начинът по който функционира държавата, посочи за пореден път премиерът, отказвайки ясно обяснение на смените в МВР.

На директен въпрос дали това означава, че няма да има още промени в специалните служби обаче Симеон по-уклончив: "Ако преценим, след като се съберем, което го правим нормално тук. До преди няколко дни не е ставало думи за смени, не бива да мислим сега, че има някаква тенденция..." .

Виждам, че продължавате да не ме познавате, констатира мълчаливият премиерът и отказа да отговори кой е неговия фаворит за директор на НСО. Вчера стана ясно, че между президента и премиера има спор кой да наследи ген. Димитър Владимиров в службата за охрана и заради това не бе стартирана процедурата за освобождаването на Владимиров.

"Целта на институциите, изпълнителната власт и президента е да се оптимизира администрацията, независимо в кои сектори и кои служби", изтъкна Симеон за рокадата в НСО и НСБОП и така повтори констатациите на президента и депутатите, че липсва синхрон в работата на МВР и НСО. Този извод бе направен след като се разбра, че МВР не е уведомило президента и шефа на НСО овреме за гардовете, охранявали едновременно премиера, президента, шефа на парламента и главния прокурор, и разследвания за измами Боби Цанков, свързан с наркобоса Антон Милтенов. В резултат на това избухна гръмовен скандал, който управляващите се опитват да потушат с две генералски уволнения.

Подобно и на министър Петканов, премиерът обаче премълча истинската причина за пенсионирането на директора на най-хвалената от кабинета служба в МВР - НСБОП. Той препоръча да се види биографията на ген. Миланов, който имал над 30 години служба и което "не е за подценяване". По думите му обаче във всяка демократична държава дадени длъжности, колкото и добре да се изпълняват, не са вечни.

Симеон определи като инсинуация обвинението на СДС, че БСП кадрува в сектора за сигурност, и отказа да отговори защо дава под наем на социалистите службите. Симеон обеща от уважение към депутатите от опозицията да се запознае "основно" и преди всичко с предложените от СДС 6 стъпки за преодоляване на проблемите в сектора за сигурност. Те предлагат законодателно уреждане на сектора за сигурност, включително и институционализиране на Съвета по сигурността към министър-председателя; незабавно стартиране на радикална реформа на всички специални служби; изграждане на ефективна система за модернизация и превъоръжаване на сектора за сигурност в сътрудничество с агенцията по отбраната на ЕС и командването по трансформация на НАТО.

За недопустимите политически оценки на другия генерал - шефа на Генщаба Никола Колев, премиерът също се произнесе в типичния си стил като отказа коментар.

От думите стана ясно все пак, че като говори ген. Колев трябва да си прави преценка и да си носи отговорността. Така било според разбиранията на Симеон за една демокрация. Той обаче даде да се разбере, че не приема "радикални изказвания" за отстраняването на Колев, каквито направиха с декларации представителите на СДС и Демократи за силна България. Според тях ген. Колев действа като маша на БСП в сектора за отбрана. Премиерът намекна, че конституцията дава право на правителството да реши как да постъпи. А след демонстрираното вече помирение между военния министър Николай Свинаров и ген. Никола Колев е ясно, че премиерът за пореден път отлага решението на конфликта между цивилното и професионално ръководство на армията.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?