Симеон: Промените в правителството не са големи

Направените промени в правителството не са големи. Това е позицията на премиера Симеон Сакскобургготски за изваждането от кабинета на един вицепремиер и за смяната на министрите в три ключови ведомства - на икономиката, на енергетиката и на земеделието.

Мнението си Симеон изрази пред българските журналисти в Брюксел, които отразяват участието му в срещата на върха на НАТО, ден след като обяви рокадите и 24 часа преди гласуването им в парламента.

Помолен да коментира смените на министри, Сакскобургготски заяви, че промени се правят когато е необходимо и когато, погледнато в перспектива, ще има ефект, съобщи БНР. По думите му направените промени са логични, защото в един екип нещата трябва да се сработят и да вървят.

Той акцентира върху сливането на културата и на туризма като сектори в едно министерство. Според министър-председателя, този акт подчертава значението и потенциала на туризма в България, както и стремежа културата да намери по-голяма финансова подкрепа.

Политоложката Йохана Даймел:
Симеон управлява кораб с пробойна

Обявените в понеделник промени в българското правителство са един сравнително успешен театър, в който главна роля изигра подкупът. Това коментира в интервю за радио Дойче веле зам.шефът на германското Дружество за Югоизточна Европа Йохана Даймел. По думите на политоложката, това е бил един рушветчийски театър с трагикомични нотки.

Случилото се показва, че като цяло българското политическо пространство в момента е нестабилно и слабо и кабинетът оцеля при шестия вот на недоверие само благодарение на сделка, смята Йохана Даймел. Според нея политическата криза е показала, че нито една от опозиционните партии не е готова да участва в предсрочни избори, както и че само БСП е в състояние да спечели предстоящия парламентарен вот, но и тя ще има нужда от партньор в управлението.

още

За да се управлява, трябва да се мисли перспективно, а не конюнктурно, понякога трябва да има завой, но целите си остават същите, коментира още министър-председателят.

НДСВ пуснало Новото време във властта заради договора с ЕС

В София вицепремиерът Пламен Панайотов заяви, че с промените НДСВ е показало как може да направи компромис със степента на участието си в управлението, тоест с чисто партийния си интерес, но че никога няма да направи компромис с реализацията на националните приоритети.

В първата част на изявлението си Панайотов визира, че креслото на Мирослав Севлиевски от Новото време като министър на енергетиката е от квотата на НДСВ в правителството.

Втората той директно допълни с обяснението, че една от мисиите на НДСВ като управляващи е да осигури пълноправното членство на България в ЕС, а на 25 април предстои подписването на присъединителния договор.

Вицепремиерът почти директно посочи, че отстъплението е тръгнало от паметния 4 февруари, когато с гласовете и на Новото време от поста му бе свален председателя на парламента Огнян Герджиков, а за следващата седмица трябваше да се гласува и вот на недоверие на правителството.

Проф. Димитър Иванов: Симеон пак демонстрира "доверието " си към Велчев

Според съветника на президента проф. Димитър Иванов, обявените вчера от премиера рокади в правителството показват липсата на банка кадри и на икономически екип на управляващите.

С уточнението, че изразява собственото си мнение, проф. Иванов подчерта, че премиерът за пореден път не се е доверил на финансовия министър Милен Велчев, като не го е издигнал за вицепремиер на мястото на отстранената от правителството Лидия Шулева. Напротив, той направи Шулева шеф на предизборния щаб - позиция, към която Велчев също се стремеше, подчерта Димитър Иванов.

"Сега Симеон вече няма и заместник-премиер, който да отговаря за икономиката и да координира всички министерства от икономическия блок. Единственият заместник-премиер от икономическия блок е всъщност сваленият от министерството на икономиката министър Василев, който сега е министър на транспортното министерство", напомни Иванов.

Шулева сменена, за да се върне при следващ мандат

Парламентът гласува в сряда за нов председател на НС и за промените в кабинета

В първия работен ден на парламента за седмицата ще бъде гласувано за нов председател на Народното събрание и за промените в правителството, предложени от премиера Симеон Сакскобургготски, съобщиха депутати от НДСВ.

още

Повечето коментатори определиха смяната на ролята на Лидия Шулева като засилване на позицията на бившата вицепремиерка в НДСВ. В назначаването ѝ начело на предизборния щаб и на екипа, който ще подготвя предизборната програма на НДСВ, бе разчетен благоприятен изходящ старт за Шулева при евентуален втори мандат на сегашните управляващи.

Вицепремиерът Пламен Панайотов определи колежката си като една от ключовите фигури в НДСВ, която ще продължи да участва в политиката на управляващите.

"Бих казал така - в отбора на НДСВ, тъй като ние имаме визия за участие в следващи мачове, по-добре е понякога част от основните играчи да бъдат извадени, за да могат да бъдат съхранени за следващия мач", евфемистично се изрази Панайотов, който всячески избегна определението, че Шулева е сменена под натиска на ДПС.

По същата тема премиерът Сакскобургготски днес предпочете да е по-сдържан, след като преди ден показа публично, че смяната на Шулева не му е приятна. Запитан дали не я е сменил, за да я съхрани за следващ мандат, отговорът му бе, че това ще зависи от работата ѝ като ръководител на предизборния щаб на НДСВ.

Новото време няма да саботира АЕЦ "Белене"

Новото време, чийто лидер Мирослав Севлиевски утре ще бъде гласуван за министър на енергетиката, побърза да подкрепи най-големия проект на НДСВ в сектора, лично обявен от премиера Сакскобургготски - изграждането на АЕЦ "Белене".

Дори без да сме запознати с детайлите, Новото време е подкрепяло изграждането на АЕЦ "Белене", декларира заместник председателят на парламентарната група и на партията Борислав Цеков. Пред БНТ той уточни, че нововремци са имали опасения за прозрачността на проекта и че дейността на Севлиевски като ресорен министър ще бъде насочена именно в тази посока. Политиката на Новото време е свързана с демократизация на информацията и ще намери своето отражение в министерство на енергетиката, допълни Цеков.

Най-близката задача пред новия министър е "финализирането" на старта на проекта за Белене, коментира във вторник и председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков. Главният секретар на НДСВ веднага уточни, че старият министър на енергетиката Милко Ковачев, който бе преместен в икономиката, вече е подготвил всички документи и ги е внесъл в Министерски съвет за окончателно решение.

Близнаков почти директно посочи и че Севлиевски ще работи с експертите на Ковачев. Министърът като политическа фигура ще ръководи политическия кабинет в министерството, в енергетиката има достатъчно специалисти, които ще подготвят решенията на експертно ниво, заяви Близнаков, обяснявайки защо географът по образование и инвестиционен посредник по занимание Севлиевски ще се справи отлично с новата си роля на министър на енергетиката.

Пред Би Ти Ви тази сутрин вицепремиерът Пламен Панайотов обаче подчерта, че лидерът на Новото време застава начело на един от най-отговорните отрасли на българската икономика и "очевидно му предстои да докаже дали може да бъде на нивото на националните отговорности".

Включването на Новото време в изпълнителната власт на ниво Министерски съвет ще покаже, че Новото време може да носи отговорност, отговори индиректно Борислав Цеков.

Дикме сменен по желание на Доган

Вицепремиерът Панайотов ясно показа, че изваждането на земеделския министър Мехмед Дикме от правителството е единствено по желание на партията на Ахмед Доган. "... в НДСВ сме свикнали стриктно да спазваме коалиционните си споразумения и съобразно споразумението, сключено в 2001 г., този ресор е поверен на нашия коалиционен партньор ДПС", заяви Панайотов и пренасочи всички въпроси по повод тази смяна към ДПС.

През изминалите седмици, докато течаха пазарлъците за промените в правителството по настояване на Доган и Новото време, от ДПС всячески отричаха проблеми със земеделския си министър и дори се опитаха да предпоставят евентуалната смяна на Дикме като отстъпка от тяхна страна, за да си отидат други слаби министри от квотата на НДСВ.

От вчера насам движението е наложило пълно информационно затъмнение и дори си спести редовния брифинг във вторник след заседанието на ръководството на партията и парламентарната група.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?