Симеон проверява министерствата на място

С посещение на място в министерството на здравеопазването, премиерът Симеон Сакскобургготски стартира серия от проверки на място във ведомствата на подчинените му министри, обяви правителствената пресслужба. Според официалното съобщение, в рамките на 2004-та Сакскобургготски ще посети всички министерства.

От пресслужбата на "Дондуков"1 уточниха, че причината Симеон да направи първата си визита в това министерство е важната роля на здравеопазването в програмата на правителството за 2004 година. Премиерът е разговарял повече от час с ръководството на ведомството, начело с министър Славчо Богоев.

Визитата на Симеон съвпадна с публикация в пресата, в която се твърди, че в правителствената комисия по корупция са постъпили 3 сигнала срещу Богоев за злоупотреби при търговете за лекарства и започва проверка на действията на министъра. Близо от месец шефът на здравната каса д-р Димитър Петров, чиято оставка министърът поиска, обвинява Богоев и съветника му по лекарствената политика в корупция, но без да вади доказателства.

За три дни здравното министерство трябва да подпише предварителни договори за финансирането на 116 общински болници. Министър Богоев вече обяви, че методиката за финансиране ще е готова до края на март, като дотогава лечебните заведения ще се финансират на миналогодишна база.

още

На днешната среща Славчо Богоев е докладвал на премиера, според прессъобщението, че основната задача през 2004 г. е реформата в болничната помощ. Също от днес във ведомството започна подписването на предварителните договори за финансирането на общинските болници.

Като слаби места в системата здравният министър е посочил пропуски в работата на общопрактикуващите лекари. Сред проблемните въпроси са били определени и недоброто взаимодействие по вертикала в здравната система доболнична - болнична помощ, поради различните етапи от извършването на реформата при тях, както и все още недобрата координация между министерството, здравната каса и лекарския съюз.

Според съобщението на правителствената пресслужба, Симеон поставил пред ръководството на ведомството задачата да развие здравната система така, че тя да отговаря на изискванията на българските граждани и да е готова за новите отговорности при присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 г. Премиерът очаква здравната система да се модернизира постепенно, като успоредно с това се променят и нагласите на хората и се засилва личната им отговорност за тяхното здраве.

Споделяне

Още от България