Симеон Сакскобургготски е на посещение в Украйна

Българският министър председател Симеон Сакскобургготски пристигна в петък на официално посещение в Украйна.

В първия ден от визитата си той се срещна с украинския си колега Виктор Янукович. По време на срещата бе отбелязано, че политическите и търговско-икономическите отношения между България и Украйна се развиват във възходяща посока. Премиерите на двете страни смятат, че има все още неизползвани резерви в сътрудничеството в областта на енергетиката.

Премиерът на Украйна Виктор Янукович акцентира върху факта, че България е станала още по-привлекателен партньор след приемането ѝ в НАТО и с оглед на бъдещото ѝ пълноправно членство в Европейския съюз, предаде БТА.

По време на последвалите пленарни разговори между двете делегации украинската страна постави въпроса за либерализацията на визовия режим, която ще спомогне за насърчаване на туризма и активизиране на бизнес контактите. От българската делегация бе изразено уверение, че е налице политическа воля за решаване на въпроса, но той е в пряка зависимост и от поетите в тази насока международни ангажименти.

Българската страна постави въпроса за запазване на 40- процентното намаление на наема за използване на вагоните в железопътните съобщения Варна-Иличовск, съобразно решението на Съвета по железопътен транспорт на държавите-членки на ОНД, Литва, Латвия и Естония от 1 април 1998 г. Този процент според нас е мярка за облекчаване на транспорта и търговията между двете страни, което е стратегическа цел в развитието на отношенията между тях в рамките международните организации и институции, като СТО (Украйна е в напреднал стадий в преговорите по присъединяване към СТО), ЕС, ИКЕ/ООН и др.

Българската страна постави и въпроса за изпълнението на Спогодба с бившия СССР от 1988 г. за изграждане на минно-обогатителния комбинат "Кривой рог". Ние искаме да получим официална актуализирана информация за обектите, които следва да довършим или да изградим, за да съставим финансовата рамка на своето евентуално участие на стопански принцип.

България поиска и изясняване на ангажиментите и средствата, които имаме да получим за извършените разходи по строителството на територията на Украйна по Ямбургската спогодба от 1986 г.

Подробностите и политическите решения по тези открити въпроси ще бъдат обсъдени по време на заседанието на Смесената междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, което ще се състои на 28-30 юни 2004 г. във Варна.

Още от Свят