Симеон Сакскобургготски губи и двореца "Врана"

Симеон Сакскобургготски губи и двореца "Врана"

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза – Хробок загубиха делото, водено от държавата за собствеността върху двореца "Врана", парка край него и целия комплекс от сгради. Решението е на съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд. Сакскобургготски могат да обжалват решението пред Софийския апелативен съд.

Съдът обаче отхвърля претенциите на държавата Симеон II и сестра му да платят общо 8.6 милиона лева за обезщетение на държавата за неправомерно владеене на двореца периода 2001 - 2011 г. Сакскобургготски все пак ще трябва да платят на държавата разходите за адвокати на стойност 93 000 лева. Държавата трябва да плати адвокатски разноски за около 220 000 лева. Столичната община, която също беше страна по делото, дължи 724 000 лева разноски.

От всички имоти в Цивилната листа на царете "Врана" е може би най-ценният. Той се намира в пределите на София и бил построен първоначално като ловна хижа за цар Фердинанд. По-късно имотът е достроен и се превръща в това, което е сега - един от най-красивите дворци в сграната.

Комплекс се състои от централната триетажна сграда на двореца с площ от 2013 кв м, още над 20 постройки, оранжерии, а паркът е с площ от 992 дка.

Софийският градски съд излиза със сходни мотиви като тези по другите дела за "царската реституция". Съдът посочва, че няма изрични доказателства, че комплексът "Врана" е бил лична собственост на монарсите. По делото има представен нотариален акт за няколко парцела собственост на Интендантството на Цивилната листа на Царя, която е била държавна институция.

Експертизата по делото сочи, че парцелите със старите номера, записани в стария нотариален акт, съвпадат с парцелите със сегашните идентификации, върху които са построени дворецът и паркът към него. Така съдът стига до извода, че имотите не са лична собственост на царете, а на държавата в лицето на Цивилната листа.

Адвокатите на Сакскобургготски представят пред съда множество свидетелски показания, че нивите край София са купени лично от Цар Фердинанд, което означава, че те са лична собственост на царя. Съдът обаче смята тези показания за неубедителни. Съдия Петя Алексиева казва, че има много доказателства, че земите са били пустеещи, т.е. не са били в нечие владенее, следователно са били държавни.

Коплексът бе върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му преди 17 години от някогашния столичен кмет Стефан Софиянски. След това Симеон II дари част от парка към двореца на Столичната община с някои условия. Едно от тях бе паркът да бъде отворен за посещения само събота и неделя. Сега съдът казва, че Симеон и Столичната община трябва да върнат собствеността на държавата.

Само преди месец Сакскобургготски загуби окончателно делото и за стопанството на "Врана", което е отделен имот. По време на тоталитарния режим стопанството бе управлявано от УБО и в него се отглеждаха плодове и зеленчуци за елита на БКП.

Досега съдът е признал окончателно собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". Държавата печели делата "Царска Бистрица" и двореца "Врана", но решенията не са окончателни. Съдът не се е произнесъл само за делото за 16 500 дка гори в Рила.

В края на миналата година Сакскобургготски предложи на държавата извънсъдебно споразумение заради делото в Страсбург. Едно от делата, което бе спряно временно, за да се обсъди предложението, бе това за двореца "Врана" Тогава се заговори за приемане на специален закон за царските имоти и дори за компенсиране на царската фамилия, но инициативата бе пресечена преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

Мораториумът

Въпреки победите в съда, България може да бъде накарана да плаща значителни обезщетения на Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок заради наложения през 2009 г. мораториум върху комерсиалната употреба на "царските имоти". Той бе гласуван от парламента в първите месеци на първото правителство на ГЕРБ по настояване на лидера на РЗС Яне Янев.

Мораториумът трябваше да е временен, до приемането на закон, който да уреди въпросът с тези имоти. Целта на забраната бе да се обезпечат съдебните дела. Мораториумът обаче не е отменен вече близо девет години, а закон няма.

Съдът в Страсбург ще прецени дали България е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на справедливо обезщетение. Ще се разгледат решенията на българските съдилища, които признават държавата като собственик на дворците "Саръгьол" и "Ситняково". За разлика от резиденцията "Кричим", те вече бяха върнати от държавата на Сакскобургготски, а после му бяха отнети след решението на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България