Симеон Сакскобургготски и съпругата му празнуват златна сватба

Симеон Сакскобургготски и съпругата му празнуват златна сватба

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита празнуват днес златна сватба. “От половин век Царското семейство е красиво свидетелство за хармония и уважение”, пише в  съобщение на официалния сайт на Симеон – www.kingsimeon.bg

Двойката ще отпразнуват юбилея си в тесен семеен кръг, без официално тържество, отчитайки общата ситуация на криза и безработица.

Симеон и Маргарита Гомес Асебо се срещат за пръв път през 1958 г. в нощта на празника на Сан Хуан в мадридския клуб "Пуерта де Йеро".

"На практика това беше единственият танц, който танцувах в Пуерта де Йеро, защото това място не ми харесваше много. Когато я видях, тя изглеждаше някак много тъжна и изящна и я поканих на танц. Беше изключително красива, грациозна и одухотворена. Казах ѝ, че отивам във военна академия в Съединените щати. И тя ми отговори: Виж ти, аз пък ще ходя там през декември на гости на една приятелка", разказва след години Симеон Сакскобургготски.

Двамата не успяват да се срещнат в Америка, защото доня Маргарита заминава за Япония. Виждат се отново една година по-късно в Мадрид.

След две години решават да създадат семейство, но са изправени пред изпитание - позицията на Ватикана и на част от обществото, което, водено от традициите си и от предразсъдъци, с трудност приема брак между източноправославен и католичка.

Симеон отива на три аудиенции при папа Йоан XXIII, за да се опита да получи разрешение за брака.

Царицата майка Йоанна също се включва в търсенето на решение, използвайки добрите си отношения със Светия отец, известен и като "Българския папа" - някогашният нунций в София Монсеньор Ронкали.

Усилията им се увенчават с успех. На 10 август 1961 г. Нейно Величество Царица Йоанна обявява годежа.

На 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града сключват граждански брак.

На следващия ден - 21 януари, е венчавката в "Златната църква" във Вевей. Митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария благославя брака.

Кумове са Дмитрий Романов, племенник на последния руски цар, и княгиня Мария Луиза.

Главата на булката е украсена с българската царска корона, инкрустирана със скъпоценни камъни в цветовете на българския трибагреник.

"Много е сложно да разтрогнеш три брака - почти невъзможно", шегува се доня Маргарита.

Царското семейство има пет деца и 11 внуци.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?