Симеон Сакскобургготски иска да разбере причината за смъртта на баща си

Симеон Сакскобргготски дава интервю на Кристиан Аманпур за Си Ен Ен

Българският цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски все още иска да разбере истинската причина за смъртта на баща си цар Борис ІІІ и има подозрения, че смъртта му не е случайна. Това стана ясно от интервю на Сакскобургготски, дадено за Си Ен Ен.

Цар Борис ІІІ умира внезапно на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер. Заключението на лекарския немско-български консилиум е, че инфаркт е причината за смъртта. Слуховете обаче са, че той е отровен по нареждане на Хитлер или от британските специални служби. Доказателства за това обаче няма.

Невръстният му син Симеон, който по това време е на шест години го наследява на престола. През 1946 г. е изгонен от България. Връща се у нас за първи път през 1996 г., а през 2001 г. става премиер.

В петък вечерта журналистката на световния новинарски канал Кристиан Аманпур представи съдбата на Симеон Сакскобргготски в рубриката на "Невероятни съдби". Интервюто с него е  снимано в православен храм, а разговорът се върти около смъртта на баща му.

Сакскобургготски разказа, че е търсил из архивите какво точно се е случило, но нищо от декласифицираната информация не е разкрило истината. "Не е просто инфаркт", убеден е българският цар. 

Попитан дали се е опитвал да стигне до московските архиви, Сакскобрготски казва, че това не е бил единственият му приоритет. "Исках просто като син да разбера каква е истината. И още имаме съмнения", добавя той.

"Баща ми нямаше проблеми със сърцето, но беше под огромен стрес. Така че може да е получил инфаркт и без външна намеса, но агонията му в продължение на две седмици подсказва, че има нещо повече от това", смята Симеон ІІ. 

Той е останал приятно изненадан и не е очаквал толкова топло посрещане от българите при връщането му в родината след 50 години изгнание. "Бях толкова развълнуван, почти до сълзи. Мисля, че това се дължеше и на ролята на баща ми", каза Сакскобргготски. 

Той посочва, че се е кандидатирал за поста премиер, защото след 50 години в изгнание е сметнал, че това е най-добрият начин да подаде ръка на страната си. Почувствал се много добре, защото разбил мита, че кралските особи не са демократи.

Симеон Сакскобргготски признава, че никога не е вярвал, че ще се върне в България, дори смятал, че децата му няма да доживеят да видят промяната. Смята, че е направил много, за да върне родината си на европейската карта.

"Направих много, за да поставя България на картата по много различни начини, чрез факта, че изведнъж станах министър-председател, което е необичайно. Но това помогна да бъде привлечено вниманието на хората и на политиците към България. Опитът ми от частния сектор и връзките ми с европейските кралски дворове помогнаха много, за да бъдат отворени вратите на НАТО и Европейския съюз, което беше и основната цел", казва Симеон Сакскобургготски.

Споделяне

Още от България