Симеон Сакскобургготски открива изложба на дарения архив на дядо си цар Фердинанд

Симеон Сакскобургготски ще открие изложбата от уникални исторически документи от личния архив на цар Фердинанд Първи, дарени на Главно управление на архивите. Архивните документи ще бъдат показани на 18 октомври от 11 ч. в зала "Архиви" на улица "Московска" 5, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.

Дарените документи са в 88 кутии и обхващат периода от 1846 г. до 1956 г., като основната част от тях се отнасят до периода на възкачването на българския престол на цар Фердинанд Първи през 1887 г. до неговата смърт през 1948 година.

Особено богата е дипломатическата и военната документация, отразяваща участието на България в Балканските войни и в Първата световна война. Съхранени са всекидневните рапорти и бележки за хода на военните действия на Българската армия, както и кореспонденцията на Фердинанд с главнокомандващите.

Сред неговите кореспонденти са български министър-председатели, министри, дипломати, висши военни, културни и просветни деятели като княз Александър Първи Батенберг, Стефан Стамболов, д-р Константин Стоилов, ген. Рачо Петров, Димитър Петков, Димитър Станчов, Иван Е. Гешов, Андрей Ляпчев, д-р Васил Радославов, ген. Радко Димитриев, Антон Безеншек, Панчо Владигеров, Султана Рачо Петрова.

В личния архив е и кореспонденцията на Фердинанд с владетели на европейски и балкански държави – императорите Николай Втори, Франц Йосиф Първи, Карл Първи,  румънският крал Карол Първи, президенти, папи и кардинали, политически, обществени и културни дейци като Джеймс Баучер и Айседора Дънкан.

Запазени са и двустранни договори (оригинали) - тайна военна конвенция между България и Русия от 1902 година, таен съюзен договор между Кралство Сърбия и Княжество България (1904), проект на военна конвенция между Кралство Сърбия и Княжество България (1904), таен съюзен договор между България и Гърция (1912), военна конвенция към Тайния съюзен договор между България и Гърция (1912).

Запазените от Фердинанд и стигнали до нас документи го представят освен като държавник, и като учен и изследовател.  

Особено богата в тази посока е документацията след 1918 г., когато той се включва активно в работата на международни научни организации и конгреси, предприема и много пътувания.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?