Симеон Сакскобургготски пред руски медии: Логично е "Белене" да се завърши

Симеон Сакскобургготски, Сн: БГНЕС

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски обяви пред руски журналисти, че е логично щом като строежът на АЕЦ "Белене" е започнал, е редно да приключи.

Той се е срещнал в резиденция Врана със зам.-главния редактор на списание "Ехо планеты" Генадий Чародеев и с кореспондента на ИТАР-ТАСС в София Игор Броварник. Преразказ на разговора е качен на личния сайт на Сакскобуррготски.

Симеон Сакскобургготски е коментирал пред журналистите, че "за България и Русия стойност имат съхранените исторически и културни връзки.

"Виждам, че отношенията ни постепенно се нормализират. За всичко трябва време. Наблюдаваме колко руски туристи идват в България, колко българи пътуват към Русия. Най-важното е да запазим прагматичността и да определим областите на деловите контакти. В рамките на сътрудничеството с Русия съществуват много възможности, които България би могла да реализира и да развие търговско-икономическото партньорство. В това отношение винаги се опирам на историята, тя дава необходимите уроци".

Бившият премиер е коментирал и неотдавнашното си посещение в Москва: "Изпитах невероятни емоции по време на престоя ми в Москва. С руския патриарх Кирил обсъдихме въпроси, които се отнасят до нашите две православни църкви, а така също и отношенията между двете държави".

В отговор на въпрос за членството на България в ЕС и отношенията с Русия, той е казал, че Европейският съюз е прекрасен и значим проект за цяла Европа. А с Русия винаги сме имали дружески отношения.

"Като премиер никога не съм разглеждал едностранчиво избора за развитие на България. Винаги се стараех да гледам по-широко. С Русия сме свързани духовно, исторически и лингвистично. Така че отношенията ни никога не са били изправяни пред какъвто и да било избор", е казал той.

А по повод на проекта "Белене", който правителството на Сакскобургготски размрази, той обяснява:

"През 2002г. посетих Белене и видях колко много средства вече бяха вложени в този проект. Всички съоръжения на площадката бяха в отлично състояние и стигнах до извода, че би било рационално той да се продължи. Още повече, ако гледаме 20-30- години напред, когато ще ни е нужна повече енергия. След като той е започнат с влагане на такива средства, логично би било да се завърши."

Симеон Сакскобургготски обяснява и кога за първи път е посетил Русия. "За първи път бях в Москва през 2002 г. като премиер. Но в бившия Съветски съюз съм бил още през 1975 г. Със съпругата ми Маргарита посетихме тогавашния Ленинград като туристи с италиански документи, в които бяхме с псевдоними граф и графиня Рилски", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?