Симеон Сакскобургготски призова да се участва в референдума

Симеон Сакскобургготски

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски призова гражданите да участват в референдума в неделя. В разпространено на интернет-страницата си обръщение, той обяснява, че референдумите са част от демокрацията в съвременния свят.

"На 27 януари предстои да се проведе първият в демократичната история на България референдум. Това е пряка форма на демокрация. Акт, който е един от символите на гражданското общество и подпомага неговото развитие. Белег на доверие на обществото към самото себе си", казва Симеон Сакскобургготски в обръщението си.

"Чета различни призиви и коментари. Някои заявяват, че няма да гласуват с аргумента, че не са специалисти по поставената тема, други отправят чисто политически призиви в една или друга посока. Дали въпросът е поставен добре, дали е удачно темата изобщо да бъде подложена на допитване, не е от толкова голямо значение. По-важен е самият принцип, че трябва да се участва и това наистина е въпрос на развито гражданско съзнание. Намирам, че в България то все още е в дефицит. Именно референдумът е подходящият инструмент то да се насърчи. Той е донякъде и проверка на зрелостта на обществото ни, един публичен знак доколко самите граждани са ангажирани и заинтересовани от управлението на собствената им страна", казва още министър-председателят между 2001 и 2005 г..

"Да се гласува, е лично решение и право на всеки, който изисква от институциите да вземат под внимание мнението му. В противен случай ще продължаваме да чуваме, че “ТЕ”? са решили нещо, без да ни питат. (...) Референдумът е начин хората да заявят ясно позицията си. И тук не говоря за плебисцит-референдум, който се инспирира от дадена власт, за да я легитимира, какъвто случай вече има в нашата история през 1946 година. Говорим за истински референдум, който дава сила на гражданите и възможност как да определят те дневния ред на управлението. Ако перифразираме философските тези на Айн Ранд, то гражданинът наистина не трябва да остава консуматор и наблюдател, а да бъде участник в демократичното развитие", продължава Симеон Сакскобургготски. И завършва:

"На 27 януари аз ще гласувам. Надявам се това да направят мнозинството сънародници, защото така не само ще изразим мнението си по поставения въпрос, а и ще покажем поведение на отговорни европейски граждани, способни да решават в крайна сметка собственото си бъдеще".

Споделяне

Още от България