Симеон Сакскобургготски призова към политика на търпимост и добра дума

Симеон Саксобургготски, сестра му Мария-Луиза и министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов. Сн. БГНЕС

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски призова българското общество към повече търпимост и зачитане мнението на другия. Лаконичен коментар в този дух той направи в петък пред журналисти, когато присъства на валидирането на пощенска марка, посветена на 70-годишнината от смъртта на баща му Цар Борис Трети.

"Всеки ще разбере, че щом като има такава нетърпимост и напрежение и не се постига нещо, трябва да се потърси нещо по-градивно", каза Симеон.

"Липсата на диалог е нещо, което е много важно. Следва да се вслушаш в идеите на другия, да отстъпи всеки по малко в нещо. Така се постигат много повече неща, отколкото с реплики, контрареплики, демонстрации, контрадемонстрации, нагнетяване и изнервяне", продължи бившият премиер.

"Обществото навсякъде е пред какви ли не изпитания или предизвикателства. Не сме единствените, слава Богу. По този начин намирам, че винаги - или на една маса, или - на лични разговори. Но да се водят медийни престрелки не е най-градивното, защото само притеснява всички, изнервя, и в крайна сметка не се постига нищо”, каза Сиемон Сакскобургготски в типичния си стил.

Според него всеки един от нас можел да се опита да допринесе с нещо добро за обществото с "една добра дума, да отстъпи някъде, да се вслуша какво говори другият".

"Може да си представите ефекта върху 7 милиона души, които са готови да имат това поведение, вместо всеки да гледа да види как да има последната дума и с кой да си наложи мнението”, добави още той.

Преди по-малко от седмица бившият премиер разпространи позиция, в която критикува протестите и застана зад правителството на Пламен Орешарски с аргумента, че то е легитимно избрано.

"Моите разсъждения едва ли са да се изказвам критично или да взимам страна. Напротив – опитах се да погледна обективно и с едно око към запада, където има дадени неща, които не са приети”, каза в петък той в опит да разясни какво е имал предвид, когато е разкритикувал протестите.

"Надявам се да не се стигне до никаква криза, защото сме цивилизовани хора и европейци”, добави Сакскобургготски.

Бившият премиер не зае категорична позиция и по кризата в Сирия и евентуалната военна интервенция в страната.

"Аз съм човек, който винаги намира, че мирни решения, диалог и спокойствие са необходими. Следва да черпим поука от историята, да видим какво се е случило при други интервенции", каза той.

На въпрос дали България трябва да участва, ако има военна намеса, Симеон Сакскобургготски отговори: "Това е въпрос на решението на Обединените нации и вече - да се изпълнят условията в различните съюзи, в които се намираме. Но да тръгнем по наша инициатива – мисля, че това въобще не може и да се помисли".

В присъствието на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза министърът на транспорта и информационните технологии Данаил Папазов валидира пощенски блок и марка, посветени на 70-годишнината от смъртта на Цар Борис Трети. Тиражът е 13 000 бройки.

"Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и "Български пощи" се присъединяваме към отбелязване на 70-годишнината от смъртта на българския държавник цар Борис III. Филателията е може би най-подходящият начин да бъде почетена една личност, която има съществен принос в историята на българския народ. В десетки градове в страната улици, паркове, площади носят името на цар Борис III", каза министърът на транспорта Данаил Папазов.

Това е пета серия пощенски марки в чест на цар Борис ІІІ. Първата серия от 8 пощенски марки на тема "Една година от възшествието на цар Борис III" е издадена през 1919 г. Следващите специални издания с марки са валидирани през 1937 г., 1938 г. и 1944 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?