Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон Сакскобургготски загуби първия си "царски" имот

Държавата си върна двореца "Кричим"

135 коментара
Дворецът "Кричим"

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок загубиха делото за двореца "Кричим", който окончателно бе присъден на държавата от Върховния касационен съд в петък. Това е първото приключило с решение дело за "царските" имоти, което ще даде насока за развитие на останалите казуси.

Делата за дворците "Врана", "Ситняково" и "Бистрица" продължават да буксуват пред Софийския градски съд. Дело се води и за "царските гори" в Рила. Върховният съд допусна за разглеждане делото за двореца "Кричим" по изключение. ВКС се нагърби да изясни неяснотите в българското законодателство по казуса с т.нар. "царска реституция".

Същността на спора бе за собствеността върху имотите, които влизат в Интендантството на цивилната листа на Царя. Службата е отговаряла за цялото материално осигуряване на монархическата институция от нейното създаване след Освобождението до 1947 година.

Сакскобургготски и сестра му се позоваваха на решението от 1998 година на Конституционния съд (КС), с което Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе бе признат за противоконституционен. Стъпвайки върху това решение, те твърдяха, че имотите от Интендантството на цивилната листа на Царя са техни по право и са одържавени неправомерно. Тезата на държавата бе, че Интендантството е държавна институция, издържана изцяло от държавния бюджет и поради това имотите, които влиза вътре в нея са държавна собственост.

Симеон Сакскоургготски и Мария Лузиза Хробок загубиха делото и пред трите инстанции на българския съд. Решението на ВКС в състав с председател съдия Костадинка Арсова и докладчик съдия Василка Илиева, представлява на практика подробен анализ на същността на Интендатството и покупките на царете.

Първо е Оберхофмаршалство

Според ВКС събраните исторически документи дават "недвусмислен" отговор на въпроса каква институция е Интендантството на цивилната листа. В края на 19 и началото на 20 век тя е наричана Оберхофмаршалство и е призвана да се грижи за прислугата, продоволствието, администрацията, дворцовите церемонии, полицията, както и за постройката и мебелировката на всички дворци.

Оберхофмаршалството се ръководи от административна служба, която е следвана от съдебната и полицейската служби. Начело на институцията оберхофмаршалът, следван от хофмаршал, съветници, хофсекретарят и оберхофкомисарят (интендант).

Съгласно правилника на институцията всяка година трябва да се представя бюджет за домоводството на двора и постройките, управлението на двореца и дворцовите градини. Той влиза в държавния бюджет и се одобрява от Народното събрание. През 1919 година институцията се преименува в Интендантство на Цивилната листа.

Грешно впечатление

"Наименованието на Интендантството на цивилната листа създава впечатление, че като орган Интендантството има за предмет на дейността си единствено управлението на онази сума отпускана от бюджета, която е определена от конституцията за издръжката на царя като физическо лице и неговото семейство - така наречената "цивилна листа", пише ВКС. В същото време обаче съдът сочи, че йерархията е същата като при Оберхофмаршалството, което обслужва държавната институция на монарха.

Под управлението на Интендантството са царските дворци, царските градини и паркове и други учреждения за управление на домакинството. Правилникът му казва, че това е гражданският институт, представляващ Двора. Той има за цел да осигурява издръжката и грижите за Царя именно като държавен глава, а не както частно лице, пише съда.

Интендантството управлява значителен фонд от движими вещи и недвижими имоти: дворци, музеи, зоологически и ботанически градини, ловни и земеделски стопанства, конюшни, автомобилен парк, но това става със средства от държавния бюджет при условията на строга отчетност.

Всичко се плаща от държавата

В правилника му недвусмислено се сочи, че цялото царско строителство се финансира от държавния бюджет, а не от личните средства на монарха. Имотите, които Интендантството притежава и управлява няма как да бъдат придобити, поддържани и използвани с ограничените средства за личната издръжка на царя.

Това личи от държавните бюджети преди 1947 година. Цивилната листа на царя и апанажът на царицата годишно представляват много по-малки суми от бюджета на институцията Интендантство на Цивилната листа. От бюджета за 1939 година цар Борис III получава цивилна листа от 4.8 милиона лева, а царицата издръжка от 480 000 лева. В същото време Интендантството има бюджет от 28.25 милиона лева.

"Това води безспорно извода, че Интендантството на Цивилната листа не може да се идентифицира със самата "цивилна листа" (личната издръжка на царя) и не осъществява дейността си само и единствено със сумата, отпусната от бюджета на цивилната листа", се казва в решението на ВКС.

Държавата ежегодно е отпускала целево средства от държавния бюджет за поддържането на държавния фонд за мебели, ремонти, поддръжки и ново строителство за дворците. За да потвърди този извод съдът дава за пример писмо на ръководителя на Интендантството до министъра на благоустройството, с което искат 1.3 милиона лева за довършването точно на двореца "Кричим". Подобни писма и ведомости има за всички царски дворци.

"Интендантството като държавно учреждение, което осъществява тази разностранна дейност със средства от държавния бюджет, различни от тези, отпускани от бюджета като Цивилна листа на монарха като физическо лице", заключва ВКС.

Лични покупки

В потвърждение на тезата са приложени и два различни нотариални акта – за купуването на двореца "Кричим" и къщата на цар Борис III в карловското село Баня. В първия акт Перущенският мирови съдия пише, че дворецът в Кричим се придобива от Интендантството, а във втория Карловският мирови съдия не оставя съмнения, че Борис III купува имота като частно лице с пари от личната си издръжка.

Разликата между имотите частна собственост на монарха като физическо лице и монархът - цар Фердинанд или цар Борис като държавен глава, е направена и в “Описа на Интенданта” чрез поясняването в скоби на действителния техен собственик, допълва ВКС.

Делото за двореца "Кричим" започна в средата на 2008 година, когато Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха дела срещу държавата в Пловдивския окръжен съд за собствеността върху имота. Процесът продължи най-дълго на първа инстанция, защото тогава бяха изготвени всички необходими експертизи на имота и бяха събрани историческите документи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

135 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #135

  Мръсни комунисти, всичко трябва да се върне на царското семейство!!! Ама българите си обичат мизерията, и си искат онова скапано време да се върне.Най-доброто време за България е било по времето на монархиятаВижте западна Европа и направете сравнение

 2. Анонимен
  #134

  Симеон Борисов е наследник и на колосалните материални териториални бинансови и чолешки зсгуби пррдизвикни от дјдо му Фердинанд през Балканската и прввата световна војна и от баста му Борис хилјда девестоти и осемнајста г-смазването на војнисцхкото вастание, прврата 23 г убјството на А Стамболјски јнското и септевријско вастание терора до 944г боббандировките сајза с третја реицх објвјването на војна на англја и САШ-тези огромни загуби и жертви трјбва Симеон да наследи и вазмезди.Дјда му и баста му бјха военнопретпнизи такв е и внука и сина

 3. Анонимен
  #133

  Gospodi, niama li nai posle da si priberesh tozi izrod!

 4. Анонимен
  #132

  Продължение: Оезилен да си ги излиже ТЪПАК НА ЦАРСКОТО СИ НИЩОЖЕСТВО ! Формен тъпак Изревал си вътрешностите Пладнешките грабежи на царственото му нищожество и ортаците му Гротескни скудоумия Изветряли царедворци Алчен и безскрупулен мошеник Последната утайка на т.нар. е Миглена Кунева

 5. Анонимен
  #131

  Извадки от речника на И.Ивaнoв, Швeция, фoрумeн психoпaт и неврастеник, безродник, агент на КДС
  ---
  МОШЕНИК ХЕПТЕМ НА ЕДРО !
  Тъпак !
  Проф. д-р Димитър РАДЕВ - ТИТУЛОВАН ДРАСКАЧ НА ПРАВНА ПРОФАНЩИНА !
  Профан в правото
  Скудоумието на ощетен на логика прост профан в правото
  Димитър Гочев, съдия в Конституционния съд, съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, съдия във Върховния съд - Услужливо избързалият преди години да надраска оглупяванията
  Оезилен да си ги излиже
  ТЪПАК НА ЦАРСКОТО

 6. И.Иванов, Швеция
  #130

  ТЪПАК НА ЦАРСКОТО СИ НИЩОЖЕСТВО ! """ rotos 14:33 | 10.06.2012 ... След прочитането на словоизлиянията ... """ ... на формен тъпак, изревал си вътрешностите срещу непосилен му вестоносец, но непосмял и неуспял да гъкне и звук по правното и законното същество на написаното му за пладнешките грабежи на царственото му нищожество и ортаците му, Иванов, поставил на местата им и титулувани, и анонимни тъпаци и оглупители, е доволен за свършеното в услуга на читатели, търсещи не гротескни скудоумия на изветряли царедворци, а ясното и конкретното какво действително казват по казуса логика, право, закони, конституция !

 7. Анонимен
  #129

  @120: Абсолютно си ПРАВ!

 8. rotos
  #128

  След прочитането на словоизлиянията на господина от Швеция отидох да драйфам в тоалетната. "Комунист" не е определение, а диагноза. С комунист, който на всичко отгоре е и българин по рождение не се спори, защото след това требва да се дезинфектираш мв продължение на часове. А когато такъв е и емигрант в некоя страна на прогнилия капитализъм, тогава положението става безнадеждно. Затова хората казват, че добрият комунист (в случая И.Иванов, Швеция) е този, на който му е отрезана главата и се намира най-малко на 10 метра от телото.

 9. И.Иванов, Швеция
  #127


  ТИТУЛОВАН ДРАСКАЧ НА ОГЛУПЯВАНИЯ !

  """ Анонимен 01:11 | 10.06.2012
  ...
  Димитър Гочев, съдия в Конституционния съд на България (1994- 2003), съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (1992-1998) и съдия във Върховния съд на България в периода 1990– 1994 г.
  ...
  С решението №12 от 4 юни 1998 г. КС обявява за противоконституционен ЗОДС.

  Какво е правното действие на това решение. Съгласно чл. 151, ал. 2 от Конституцията този акт не се прилага.

  Какво означава "не се прилага". В правната

 10. И.Иванов, Швеция
  #126


  ТИТУЛОВАН ДРАСКАЧ НА ПРАВНА ПРОФАНЩИНА !

  """ Анонимен 00:57 | 10.06.2012
  ...
  Проф. д-р Димитър РАДЕВ*

  * Димитър Радев е професор по теория на държавата и правото в Юридическия факултет на УНСС. Ръководител на катедра "Публично правни науки", член на ЦИК за парламентарните избори през 2005 г. и на ЦИК за избор на Президент през 2006 г. Специализирал е в Германия, Австрия и Гърция. Има издадени седем книги, от които една – "Онтология на правото", е издадена... [Прочети целия коментар] на гръцки

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.