Симеон: Само баща ми посмя да се опълчи на Хитлер за опазване на българските евреи

Симеон: Само баща ми посмя да се опълчи на Хитлер за опазване на българските евреи

Само баща ми като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази българските евреи, заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски на сайта си с уточнението, че прави това "в отговор на многобройните запитвания защо не е присъствал на възпоменанието, посветено на спасяването на българските евреи".

"С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на Царя?", пита Сакскобургготски.

По-нататък той заявява:

"При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за девалвация на настоящата ценностна система.

В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света."

Възпоменанието, посветено на спасяването на българските евреи, се проведе в неделя в София.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?