Симеон се чуди удачно ли е изборите да са в събота

Премиерът Симеон Сакскобургготски още няма категорично мнение за датата на предстоящите парламентарни избори. Помолен да коментира предложената от президента дата 25 юни, във вторник Симеон коментира пред журналисти: "Ще се обсъжда какво е най-удачното. Президентът предложи събота, което е нещо ново, но ще трябва да се обсъди".

Не е ясно каква е позицията на Симеон и по въпроса дали изборите ще се проведат по нови закони или ще се действа по старите. При откриването на новата парламентарна сесия преди седмица от опозицията настояха този въпрос да се реши максимално бързо.

"Това също е въпрос, който предстои първо да се обсъди цялата тематика, защото има също и евродепутати, които не бива да са само назначени, а трябва да са легитимирани и функциониращи. Това са неща, които изведнъж така бих казал, че стават малко по-належащи и ще трябва да се реши", каза премиерът и лидер на НДСВ преди заседанието на политическия съвет на партията.

По-конкретен беше шефът на парламента Огнян Герджиков, който каза, че ако парламентът ще приема нови правила, свързани с парламентарните избори, това трябва да стане най-късно до средата на февруари. Той добави, че всяко по-голямо забавяне ще бъде некоректно към избирателите и че изборното законодателство трябвало да бъде прието още миналата година.

Все още не е уточнено и кога ще се проведе референдумът за членството в ЕС. Президентът и опозиционните партии настояват той да бъде насрочен в късната есен на тази година или през пролетта на следващата, докато НДСВ смята, че референдумът трябва да се организира едновременно с парламентарните избори това лято.

"Работим по темата. Вчера, например, се видях с голяма група евродепутати, с президента се съветваме. Трябва да направим нещата както трябва. Когато се вземе решение, ще го кажа", обеща Симеон.

Помолен да каже кога е най-вероятно да се проведат изборите за български членове на Европейския парламент, премиерът заяви:"Ще зависи от това, което решим за нашите избори и за цялата програма, защото това са няколко дати, които съвпадат и трябва добре да се разчетат, а не на парче и защото един ден е новина, а другия сензация, а третия - скандал".

Репортерите използваха присъствието на премиера да го питат и за писмата, с които лично се обърна към избраниците си в парламента, за да ги призове да ходят на работа и да участват активно в парламентарните дебати. Някои от жълтите депутати са недоволни, че лидерът им не ги е удостоил лично с вниманието си, а им е разпратил писма.

"Понякога това е, може би, моят стил. Но черно на бяло понякога нещата се запомнят по-добре отколкото празни думи", отговори Симеон.

Запитан вярно ли е, че НДСВ ще даде 150 хиляди лева, за да си купи жълт автобус, с който да обикаля предизборно страната, премиерът каза:

"Нека да обърнем въпроса и да видим какво ще реши НДСВ, дали има нещо ненормално да се купи автобус, който може да служи за нещо или да се вземе под наем, да не го обръщаме в някаква маскара".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?