Симеон се обяви за социална европейска държава

Премиерът Симеон Сакскобургогтски заяви, че няма алтернатива на политиката, водена от неговото правителство. В словото си по случай националния празник на страната 3 март - ден, преди левицата да внесе в парламента вот на недоверие за "социалната безотговорност" на кабинета, премиерът обвини опозицията, че не предлага реалистични предложения.

"Лично мой стремеж е България да се превърне в социална държава според европейските стандарти. Това, което трябва да подчертаем с днешна дата е, че сме положили основите, върху които се градят параметрите на съвременна европейска социална държава", добавя Симеон Сакскобургготски.

Със заявката да бъде социален президент Георги Първанов спечели изборите за държавен глава през ноември 2001 г.

Сакскобургготски призова за политическа стабилност в страната, ефективна работа и добра координация между институциите, за да бъдат постигнати националните приоритети за присъединяването ни към Европейския съюз.

Сред останалите приоритети той посочва сигурността за гражданите чрез членство в НАТО, финансова стабилност, висок икономически растеж, повече инвестиции и нови работни места, активна социална политика и по-добър жизнен стандарт за всеки българин.

Като повтори заглавието на управленската си програма "Хората са богатството на България" министър-председателят увери, че 2004 г. може да се превърне в "Годината на България", ако "обединим усилията си за реализирането на националните приоритети по приобщаване на страната към голямото семейство на Европейския съюз и спечелване на все повече приятели в международната общност"

Резултатите от политиката на кабинета доказват правилността на посоката, по която вървим. Държавата ще продължава да провежда последователната си политика за повишаване на доходите и през тази година с финансовите инструменти, с които може да влияе.

Премиерът посочи, че активната политика по заетостта през последните две години е била правилно насочена, финансово обезпечена и заедно с устойчивия икономически ръст, е допринесла за намаляване на безработицата. Премиерът отчете успешно изпълнение на програмата за целево енергийно подпомагане, двойното увеличение на размера на месечните помощи за деца, и поетата от държавата отговорност за финансирането на социалните помощи.

"Като министър-председател на Република България заявявам, че опозицията досега не е излязла пред обществото с реалистични предложения, които да допринасят за повече успехи в социалната сфера. Защото, ако го беше сторила, бихме се вслушали в градивните идеи", заяви Симеон.

Декларирам, че от първия ми работен ден като министър-председател досега и до края на този мандат, съм се ръководил и ще се ръководя единствено от интересите на България и превръщането ѝ в модерна и просперираща страна, заявява Симеон Сакскобургготски.

В частта от словото си, посветена на 3 март, той отбелязва, че за българската свобода са загинали хиляди руски, румънски и финландски войници, но цитира и думите на Иван Вазов, че тази свобода не дойде даром.

През дългите години на борби и въстания българите доказаха на света,че знаят как се умира за Родината, показаха, че заслужават свободата и независимостта си, добави Сакскобургготски.

Премиерът направи паралел и между двата прехода - този през първите десетилетия след Освобождението, и сегашният български преход. Връщайки се отново към патриарха на българската литература Иван Вазов, премиерът отбелязва, че най-трудното е на края - когато победата вече е видима.

"Днес също ни предстои да направим решаващата крачка, за да реализира България поставените си цели. До месец ще ни приемат в НАТО, до края на годината имаме готовност да приключим преговорите по присъединяване към Европейския съюз. На прага сме да станем част от обединения на държави, където властват разумът, прогресът, благоденствието. И този път, ние българите, нищо не получаваме даром", посочи министър-председателят.

В словото си премиерът се обърна и към военнослужещите, които изпълняват мисии в Албания, Афганистан, Босна и Ирак, към емигрантите в чужбина с думите: "Ние сме с вас!" В този ден на национална гордост ние знаем, че понякога ви е тежко, но искам да ви уверя - България мисли за вас. Героите на миналото научиха българите да не оставят българи в беда, където и да се намират по света. Това е било и моя мисия през 50-те години изгнание - да подкрепям българите, изпаднали в нужда".

Симеон предложи в днешния ден да говорим за победите на България, сред които открои факта, че сме сред предпочитаните туристически дестинации. "Голяма победа е, че нашите младежи спечелиха първо място на Математическата олимпиада в Токио през миналата година. Те влязоха в световните новини, а най-големите университети се надпреварват да привлекат всеки един от тях", добави премиерът. Той подчерта, че България разполага с 20 000 специалисти с висше образование в сферата на информационните технологии, което отнесено към броя на нашето население нарежда страната на трето място в света.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: