Симеон се отказа да дава на съд "новодомците" в МС

Премиерът Симеон Сакскобурготски смята, че съдът не трябва да се произнася по седемте сделки за ведомствени апартаменти, сключени в нарушение на закона, обяви говорителят на кабинета Димитър Цонев на редовния си брифинг.

Специалната комисия, която провери продажбите на евтини ведомствени жилища, посочи като закононарушители министъра на държавната администрация Димитър Калчев, царската депутатка Гадар Хачикян, главния секретар на Министерския съвет Севдалин Мавров, пресдиректорката Цветелина Узунова, шефката на финансовата дирекция на Министерския съвет Полина Иванова и експерта към политическия кабинет на премиера Рада Паунова.

Според доклада на зам.-министъра на правосъдието Меглена Тачева, всички седем души са купили или заменили апартаменти от държавния фонд в нарушение на закона. И Тачева, и самият премиер обявиха, че съдът ще бъде сезиран за сделките. Отделно висшите държавни чиновници щели да понесат и морална отговорност, увери министър-председателят миналия петък.

Според днешното изявление на Цонев, изводите от доклада на зам.министър Тачева "нямат задължителен характер" за премиера Сакскобургготски, който сам щял да реши как да процедира.

Нарушителите трябваше да изберат между три възможности, предложени от премиера - да си подадат оставките, да върнат жилищата или да доплатят до реалната им пазарна стойност.

Единствено царската депутатка Гадар Хачикян обяви, че е готова да върне ведомствения апартамент. Нейният случай бе най-фрапиращ, защото сделката е парафирана след като тя вече се е била заклела като депутат и няма право на жилище от фонда на МС. Всички останали обаче смятат, че не са нарушили закона.

Министър Калчев съобщи преди седмица, че част от новодомците смятат да изразят несъгласие пред премиера с изводите на комисията и са готови да отидат на съд, където да се установи дали сделките са незаконни.

При сключването на всички седем сделки няма допуснати такива нарушения, които да доведат до нищожност на покупко-продажбата и именно затова няма нужда от сезиране на съда, обясни днес Цонев.

В същото време той обяви, че в момента върви проверка дали има извършени нарушения от чиновници, които като членове на жилищните комисии са одобрили кандидати за нови жилища, които не отговарят на условията. Ако има виновни, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания, обеща Цонев.

Апартаментите ще бъдат повторно оценявани от експерти, назначени от областния управител Росен Владимиров, обяви още Димитър Цонев и допълни, че е възможно, ако пазарната цена след експертната оценка е твърде висока, шестимата служители на Министерски съвет може да решат да последват примера на Хачикян и да върнат закупените жилища.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?