Симеон се разграничи от САЩ в Ирак пред германския канцлер

На съвместен брифинг с германския канцлер, българският премиер Симеон Сакскобургготски се разграничи от американската политика в Ирак, въпреки че страната ни участва с военен контингент във водените от САЩ коалиционни сили.

Симеон, както и канцлерът Шрьодер - един от изявените противници на войната, довела до свалянето на диктаторския режим на Саддам Хюсеин - заедно изразиха загриженост от сегашната ситуация в Ирак.

Помолен да коментира последните новини за продължаващите боеве в свещения за шиитите град Наджаф, където американски и иракски части са обкръжили радикалния лидер Моктада Садр, Симеон Сакскобургготски заяви: "Обстановката там наистина е трудна. Случващото се не е директна българска политика, въпреки че България има контингент в Ирак, а иракското правителство има още какво да направи, вървейки по пътя към пълна независимост".

Станишев вижда проблеми в българо-немските отношения, канцлерът - не

Няма последователност в българо-германските отношения, заради участието ни в мисията в Ирак между двете страни се появи напрежение, обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев в коментар за визитата на немския канцлер в София. В същото време Герхард Шрьодер заяви пред медиите, че няма никакви проблеми в политическите отношения между Германия и България.
още

От своя страна канцлерът заяви, че всеки отговорен политик трябва да е загрижен, защото обстановката в Ирак дестабилизира не само този регион. Той призова както иракското правителство, така и коалиционните сили, сред които е и България, да овладеят ситуацията. Германия е пряко заинтересована от това, допълни Шрьодер.

В същото време той потвърди позицията на сегашното правителство в Берлин, че германски войници няма да стъпят на иракска територия. Германия ще използва Обединените арабски емирства, за да изпълни ангажимента си пред НАТО да обучава иракски военни и полицейски сили.

Преди седмица българският премиер отново се разграничи, този път от инициаторството на България за заявлението на многонационалните сили в Ирак по повод на терористичните заплахи.

Това стана ден след като Държавният департамент на САЩ обяви, че всичките 32 държави от многонационалните сили са се съгласили да не правят отстъпки пред терористите. В заявлението на многонационалните сили в Ирак бе осъдено отвличането и убиването на невинни граждани. В него се декларира, че страните от коалицията са единни в усилията си да не отстъпват пред терористите и да не се поддават на терористични заплахи.

Говорителят на департамента Ричард Баучър каза, че първоначалната идея за обща политическа позиция по този въпрос е дошла от България и че при неотдавнашното си посещение в САЩ българският министър на външните работи Соломон Паси специално е разговарял по тази тема с държавния секретар на САЩ Колин Пауъл. По-късно, коментира Баучър, идеята е била дискутирана и с останалите страни от коалицията.

Българският премиер обаче опроверга това твърдение.

България няма претенциите да е инициатор на заявлението, заяви Сакскобургготски. ""Получило се е някакво недоразбиране, защото ние се включихме и участвахме в тази декларация, но не и като инициатори, тъй като мисля, че едва ли имаме претенцията да сме водещи по тези международни теми.

Въпросът е обсъден и от нас, и от американска страна, и от НАТО, така че бих казал, че не съответства съвсем на действителността информацията, че ние сме инициатори", каза премиерът на брифинг с хърватския си колега Иво Санадер.

Изявлението на Симеон последва съобщение на правителствената пресслужба и изказвания на говорителя на МВнР Гергана Грънчарова, в които София също се разграничаваше от авторството на инициативата, обявена във Вашингтон.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?