Симеон се среща с Буш в Белия дом на 25 февруари

Премиерът Симеон Сакскобургготски ще се срещне с американския президент Джордж Буш в Белия дом на 25 февруари, съобщи днес правителственият говорител Димитър Цонев. Поканата за работната визита на Сакскобургготски в САЩ е от страна на американския президент Буш, уточни Цонев и допълни, че тя е получена преди посещението на премиера в Брюксел.

Още на 16 февруари mediapool.bg информира, че американският президент е поканил на среща във Вашингтон премиера Сакскобургготски. Тогава правителственият говорител нито потвърди, нито отрече информацията. Два дни по-късно - на 18 февруари, Симеон присъства в Брюксел на среща на гръцкото председателство на ЕС с 13-те страни кандидатки, които подкрепиха приетата ден по-рано декларация на 15-те страни членки по кризата в Ирак.

В общата си декларация ЕС предупреди Ирак, че оръжейните инспекции на ООН не могат да продължат безкрайно и обяви, че употребата на сила може да бъде "последно средство". Декларацията на 15-те обаче бе определена като компромисен документ, в който съжителстват различни позиции, липсват срокове и критерии за оценка на поведението на Ирак. В документа решението за начина на разоръжаване на Ирак е прехвърлено в Съвета за сигурност и едновременно с това няма ясна позиция дали има нужда от нова резолюция на Световната организация, която да разреши, ако се наложи, военни действия.

Според информирани източници, заради силния натиск на Франция срещу проамериканската позиция на страните кандидатки по иракската криза - чиято кулминация бе острото изявление на президента Жак Ширак, премиерът се е колебаел дали да отиде на предложената от Буш среща във Вашингтон и дали да не се смекчи българската позиция. След като в късните часове на 16 февруари обаче НАТО успя да постигне съгласие за оказването на военна подкрепа на Турция при евентуален удар срещу режима в Багдад, Симеон обяви, че българската позиция няма да се променя.

Съобщавайки днес за срещата на Сакскобургготски с американския президент, правителственият говорител Димитър Цонев заяви, че поканата и посещението е признание за конструктивната и балансирана роля на България около кризата в Ирак и търсенето на единство в позицията на международната общност. Като предпоставка за поканата Цонев посочи и деловата и ясна позиция на нашата страна като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Правителственият говорител изтъкна, че това е втора покана от президент на САЩ до български премиер в 100-годишната история на българо-американските дипломатически отношения, като първата бе отново на Сакскобургготски през април м.г. Като причина Буш отново да покани на среща българския премиер Цонев посочи и впечатленията, с които е останал американският президент от първата си среща със Симеон Сакскобургготски, когато го нарече политик от европейска величина.

Споделяне

Още от България