Симеон ще проверява продажбите на ведомствени жилища

Премиерът Симеон Сакскобургготски ще разпореди вътрешноведомствена проверка на всички сделки за закупуване на ведомствени жилища от висши държавни служители, извършени от юни 2002 до края на 2003 г. по Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане. Това съобщи говорителят на кабинета Димитър Цонев на редовния брифинг в Министерски съвет. В същото време пред медиите бе изправен и главният юристконсулт на правителството Димитър Иванов, от чието обяснение стана ясно, че извършените сделки са напълно законни.

Поводът за активизацията на премиера са информациите за продажбата на жилища от ведомствения фонд на МС на висши служители в изпълнителната власт, сред които регионалният министър Валентин Церовски - използвал компенсаторки за сделката, правителствената пресдиректорка Цветелина Узунова, главният секретар на МС Севдалин Мавров, говорителят на МВнР Любомир Тодоров и други. Първи за продажбите на ведомствените жилища писа в. "168 часа".

Преди два дни Симеон обяви, че не трябва да се хвърлят обвинения и грозни думи, преди нещата да са проверени.

Още в първата публикация бе отбелязано, че Церовски се сдобил с ведомствения апартамент срещу компенсаторки, въпреки заповедта на премиера Сакскобургготски да не се извършват подобни продажби. Главният юристконсулт в МС Димитър Иванов днес обаче заяви, че заповедта на премиера да не се извършват продажби срещу компенсаторки е била устна и по целесъобразност и не можела да отмени закона, разрешаващ такива сделки.

Иванов не успя да даде ясен отговор защо при сделката с продажба на апартамент на пресдиректорката Цветелина Узунова не е спазена разпоредбата на правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, според която на един човек се полагат 25 кв. м жилищна площ. Предоставеното на Узунова жилище от 100 кв. м Иванов обясни с хипотезата, че невинаги във ведомствения фонд имало наличност на по-малки жилища.

Юристконсултът не даде отговор и дали е направена справка в нотариата за прехвърлянето на предишното жилище на Узунова. Както медиите съобщиха, през юни 2003 г. директорката на правителствения пресцентър прехвърлила тогавашното си жилище в кв. Красна поляна на брат си чрез договор за доброволна делба, срещу обезщетение от 1250 лв.

Димитър Иванов оспори тезата, че висшите държавни чиновници са придобили ведомствените жилища на много по-ниска от пазарната им стойност. По думите му, цената на жилищата се определяла от независими оценители по базисна сума, увеличена със съответния коефициент за местоположение и други екстри.

Иванов съобщи, че от ноември 2001г. настанителните заповеди за жилищата се подписват от министър-председателя.

Юристконсултът на МС предостави справка, според която предишното правителство на ОДС е продало на държавни служители 51 жилища, а сегашното - само 14. В 18 от случаите при кабинета Костов служителите заменяли свои жилища срещу държавни от фонда на МС, а при кабинета Сакскобургготски случаите на замени били само три.

Говорителят на правителството Димитър Цонев обясни, че ако Симеон прецени, може да разпореди проверката да обхване не само фонда на МС, но и всички министерства и държавни организации.

Цонев напомни, че от приемането на Закона за държавната собственост през 1996 г. всички правителства са давали възможност на служители от администрацията да закупуват жилища, в които са настанени под наем.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?