Симеон ще се кандидатира за президент, ако загуби премиерския пост след изборите, прогнозира Файненшъл таймс

Симеон ще се кандидатира за президент, ако загуби премиерския пост след изборите, прогнозира Файненшъл таймс

В статия под заглавие “Тихият Симеон” британският вестник Файненшъл таймс помества в електронния си сайт кратък коментар, посветен на българския премиер Симеон Сакскобургготски, съобщава БТА.

Като министър-председател, който успя да гарантира място за България в НАТО и ЕС, човек би помислил, че Симеон Сакскобургготски ще се бори за място в парламента, начело на създадената от него партия. Той обаче остава зад кулисите, както направи и преди четири години, пише ежедневникът и задава въпроса дали това означава, че българският премиер иска да се откаже от политиката.

Според българските политически наблюдатели обаче той ще остане в политическия живот, отбелязва Файненшъл таймс. В коментара се посочва, че според проучванията на общественото мнение партията на премиера изостава зад Българската социалистическа партия, но все пак вероятно ще се нареди на второ място на изборите и ще стане желан  коалиционен партньор.

В случай, че премиерският пост бъде зает от социалист, Сакскобургготски ще може да поеме длъжността президент, след като идната година изтече мандатът на социалиста Георги Първанов, пише вестникът и допълва, че президентският пост може да се окаже по-привлекателен от отказа от политиката.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?