Симеон си нае известен римски адвокат

Известеният италиански адвокат Джандоменико Каяца пое защитата на Симеон Сакскобургготски във връзка с твърденията на прокуратурата в Италия, че бившият български премиер е замесен в корупционни схеми.

В интервю за БНР Каяца зави в четвъртък, че е говорил със Сакскобургготски и очаква да получи писмено пълномощно.

Пресаташето на НДСВ Цветелина Узунова потвърди пред Mediapool, че Сакскобургготски е наел римския защитник. Тя уточни, че е наета и италианската фирма “Имидж”, която да прави мониторинг на медийните публикации във връзка със скандала, за да може бившият премиер да се защити от клевети.

Ангажирането на адвоката е нов момент в поведението на Сакскобургготски, тъй като само преди два дни Узунова каза пред Mediapool, че той не е наемал адвокат и няма намерения да наема, тъй като се смята за абсолютно невинен.

Омбудсманът: Правата на Симеон са нарушени

Междувременно омбудсманът на България Гиньо Ганев изрази тревога от заместването на името на бившия премиер в скандала с Виктор Емануил Савойски. Според него сериозно безпокойство буди фактът, че италианските власти допускат селективно изтичане на информация, което е недопустимо в една правова държава. Според Ганев това нарушава правата на бившия премиер, който е злепоставен публично без да има доказателства за негово участие. Смятам, че българските институции трябва да сторят всичко за изясняване на истината, каза Гиньо Ганев.

Каяца заяви пред БНР, че веднага след като получи пълномощното, ще отиде в прокуратурата в Потенца, за да “потърси сметка за тези мълви, според които Сакскобургготски е замесен” в корупционни схеми. Според данните от разследването, изтекли в италианските медии, бившият български премиер е договарял или получавал подкупи от италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани, който е партньор на арестувания престолонаследник Виктор Емануил, обвинен за корупция, фалшификации и сводничество.

По думите на Каяца, до момента не е постъпила никаква официална информация или документ от прокуратурата, която да дава основания да се говори за повдигане на обвинение срещу бившия български премиер. Има само записи на телефонни разговори, приложени към обвинителния акт за принц Виктор Емануил, в които на 19 страници се говори за Сакскобургготски.

Римският адвокат подчерта, че ще иска среща с главния прокурор на Потенца, който да му даде разяснения във връзка с медийните публикации.

Засега аз не съм защитник на човек, който е разследван по дело от наказателен характер, допълни той. Подчерта, че е недопустимо да се дават новини за съдебно дело чрез медиите във връзка с “толкова сериозни и деликатни неща.”

“Но ако все пак се окаже, че е вярно, че Сакскобургготски е разследван”, според адвоката има важни юридически детайли, най-вече това дали италианската прокуратура има право да разследва чужд гражданин за евентуално извършени престъпления в чужбина. Според Каяца, записите на телефонни разговори между двама души по адрес на трети, не са достатъчни за повдигане на обвинение, а ако Италия го направи, това ще накърни имиджа на нейното правосъдие.

Междувременно телевизията на ББС излъчи репортаж за избухналия в Италия скандал, свързан с обвиненията срещу принц Виктор Емануил за доставка на незаконни слот машини в игрален дом, използване на услугите на проститутки от Източна Европа и корупция, съобщи сайтът kefene.net.

В репортажа беше отделено широко място на факта, че в скандала е замесено името на бившия български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски. Съобщено беше, че според обвиненията той е предоставял обществени поръчки срещу финансиране на кампанията за изборите през 2005. В репортажа се отбелязва, че лидерът на НДСВ е отрекъл обвиненията.

ББС също така припомня, че италианският министър на правосъдието смята да поиска въвеждане на по-строги закони срещу публикуване на записи от телефонни разговори, докато тече следствието. Репортажът завърши с думите, че Виктор Емануил е принц без титла, без кралство, а сега, може би, и без история.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?