Симеон спира сделката за Булгартабак до изясняване на ситуацията с БТК

Примерът Симеон Сакскобургготски е спрял предприемането на съществени стъпки по приватизацията на "Булгартабак холдинг", преди да завърши сделката за БТК, научи mediapool.bg от високопоставен правителствен източник.

Симеон временно е замразил предложението на вицепремиера Лидия Шулева продажбата поотделно на цигарените фабрики да се осъществи не от Агенцията за приватизация, а от самия "Булгартабак холдинг". Идеята, дошла още от екипа на Николай Василев, копира примера на банковата приватизация и цели да игнорира намесата на съда по сделката.

От Движението за права и свободи обаче не били склонни да участват в каквито и да е разговори за конкретната процедура по приватизацията на цигарените фабрики, преди да приключат двете съдебни дела по сделката за телекома и докато не изчезне и последната възможност за отхвърляне на "Вива венчърс" и сключване на сделка с турския консорциум "Коч холдинг"- "Тюрк телеком".

Източници от НДСВ днес съобщиха, че не е изключено приватизационната стратегия за холдинга все пак да бъде разгледана от правителството през следващата седмица. Тези дни на няколко пъти вицепремиерът и министър на икономиката Шулева изрази готовност да представи стратегията пред коалиционните партньори от НДСВ и ДПС, но до обсъждане на съвместно заседание на депутатите не се стигна.

Временно замразената идея е самото дружество да продаде няколко от дъщерните си компании като "Благоевград БТ", "София БТ" и "Юрий Гагарин"- Пловдив. По този начин щяло да се избегне намесата на ВАС, която създаде толкова неприятности на АП при предишния опит на сегашния кабинет да приватизира Булгартабак.

За целта трябвало да се направят промени в Надзорния съвет на "Булгартабак холдинг", така че в него да влязат пет министри - вицепремиерите Лидия Шулева и Пламен Панайотов, министърът на земеделието Мехмед Дикме, министърът на труда и социалната политика Христина Христова и министърът на финансите Милен Велчев.

Засега обаче представителите на ДПС запазвали мълчание по това предложение. Хората на Доган не приемали и натиска на Световната банка, която поставя като условие за отпускането на 150 млн.щ.долара по заема PAL постигането на прогрес по сделката за Булгартабак.

Те обяснявали, че тези средства не са жизненоважни за правителството и не е проблем, ако не бъдат отпуснати.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?