Симеон свърза обявяването му за ДС-агент с изборите

Симеон свърза обявяването му за ДС-агент с изборите

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски свърза обявяването му за агент на Държавна сигурност и КГБ от партията "Ред, законност и справедливост" в събота с предстоящите местни избори, с която се цели оклеветяването не само на неговото име, но и на партията. Това се посочва в разпространено в неделя от пресцентъра на  НДСВ изявление на нейния председател.

Ден по-рано Политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост", разпространи по време на конгреса си становище, в което се посочваше,    че бившият цар е донасял за Държавна сигурност и информация за агентурното му минало се съдържала в архива на Постоянното представителство на БЗНС.

Според данни на партията на Яне Янев Симеон Сакскобургготски бил вербуван като агент благодарение на пристрастността му към хазарта.

От "Ред, законност и справедливост" твърдят, че има доклади на бивши величия от БЗНС, които са били на щат в ДС и към чиито документи са прилагани донесения, подписвани от лидера на НДСВ. Партията поиска от Комисията  по досиетата справка дали в архива на бившата ДС и по-специално на 3 и 4 отдел на Първо главно управление се съдържат дела на оперативен отчет за Симеон Сакскобургготски, както и дали има сведения за негова връзка с Атанас Тилев -  агент Румянцев и Бриго Аспарухов.

На изнесените от "Ред, законност и справедливост" данни, Сакскобургготски отвърна в изявлението,в което се посочва, че "през последните години "свикнах" да бъда обект на незаслужени обиди и клевети, но не очаквах някои хора да паднат толкова ниско и да станат автори на такава долнопробна кампания". 

"Учуден съм и от лекотата, с която отделни медии възпроизведоха лъжи, без никакви задръжки и без да си дават сметка за професионалните стандарти и етика. Според мен, има няколко причини за тази негативна тенденция. Много хора с нечисто минало и с все още гузна съвест не могат да се примирят с факта, че аз, дългогодишният изгнаник, преследван от режима, преживял разстрела на чичо ми и на редица близки хора, погубени именно от агенти на чужда сила и идеология, съм запазил и достойнството си, и името на България във всеки миг от живота си", се отбелязва в изявлението.

Царят допълва, че "определени среди у нас все още не искат да приемат факта, че живеем в други времена и се стараем да бъдем нормални европейски граждани. В тях има жалки личности, които търсят изява, ругаейки мен. Вероятно, така се чувстват значими и това явно осмисля тяхното съществуване, макар и в една политическа нечистоплътност."

Лидерът на НДСВ посочва още, че "някои все още не разбират, че бъдещето не се гради с ретроградни компроматчета и жалки пасквилчета, а с уважение към истината, с идеали и принципи, които подпомагат развитието на едно съвременно общество. "

"Очевидно тази клеветническа кампания е свързана и с предстоящите местни избори. Тя цели да уязви не само мен, но и втората по големина партия в българския парламент – НДСВ", заявява Симеон Сакскобургготски. Той посочва, че е очаквал, че през 2007 г. да "провеждаме модерни избори, а затъването в компроматни войни ще е вече отживелица".

"За щастие, моята съвест е чиста и само мога да изпитвам съжаление към подобни жалки клеветници. Но не мога да не отбележа и обстоятелството, че с тези кампании се подценява интелектът на българските граждани, а най-вече се накърнява авторитетът на България и демократичните устои на обществото ни", се посочва в изявлението на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. 

Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата, призова Яне Янев да даде на комисията документите, с които разполага.

 

Споделяне

Още от България