Симеон трябва да плати над 10 хил. лв. такса по иска за “Кричим“

Симеон трябва да плати над 10 хил. лв. такса по иска за “Кричим“

Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок трябва да платят 10 650 лева държавна такса, ако искат да им бъде задвижена исковата молба по претенциите им за собственост върху двореца “Кричим“. Това постанови на заседанието си във вторник Пловдивският окръжен съд, разглеждащ иска на двамата наследници на бившия български цар Борис Трети за възстановяването на имота в в местността "Ливадите" между село Куртово Конаре и град Кричим.

Бившият премиер и сестра му претендират, че са собственици на 12 постройки с 2400 кв. м застроена площ и 371 декара ниви

На заседанието във вторник бе приета най-сетне и оценката на имота, заради която бе отложено делото през февруари. Комплексната експертиза оценява незастроените 260 дка земи и 111 дка гори на 1 159 640 лв.

От началото на процеса през 2007 г. цената претендираните земи е нараснала значително, заради това се иска и държавната такса. Ако сумата не бъде платена в седемдневен срок, искът на Симеон и сестра му ще бъде оставен без уважение.

"Ще внесем таксата в срок, защото искаме да приключим с процеса, колкото се може по-скоро. Още днес бяхме готови със заключителната си пледоария, но очевидно ще я изнесем след седмица, когато делото бъде обявено за решаване", коментира адвокатът на ишците Ели Христова. Клиентите ѝ ще си върнат парите, в случай,че държавата загуби делото.

Бившият премиер и сестра му претендират, че са собственици на 12 постройки с 2400 кв. м застроена площ и 371 декара ниви в местността "Ливадите" между село Куртово Конаре и град Кричим.

По делото вече бяха приети като доказателства 49 представени от държавата документа за Интендантството, включително художествена, мемоарна и документална литература като откъси от книгите "Корона от тръни" на Стефан Груев, "Разговори с принц Кирил" на Михаил Топалов, "Български държавни институции" на Веселин Методиев.

На 11 ноември 2008 г. Върховният административен съд (ВАС) определи като "граждански" спора между доскорошния областен управител на Пловдив Тодор Петков (БСП) и бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски за собствеността върху резиденция "Кричим". Това бе първи отказ на съд да върне по административен път имот на бившия премиер. Гражданското дело започна две седмици по-късно.

Вече осем години Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза правят опити да докажат пред местните власти и държавата, че като наследници на цар Борис Трети са законни собственици на резиденцията.

Според бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков обаче дворецът "Кричим" е придобит от царското семейство по давност, което означава, че не е строен от него. Освен това той се позова на Търновската конституция, според която царското семейство не може да се разпорежда с държавни имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от България