Симеон управлява кораб с пробойна

Обявените в понеделник промени в българското правителство са един сравнително успешен театър, в който главна роля изигра подкупът. Това коментира в интервю за радио Дойче веле зам.шефът на германското Дружество за Югоизточна Европа Йохана Даймел. По думите на политоложката, това е бил един рушветчийски театър с трагикомични нотки.

Случилото се показва, че като цяло българското политическо пространство в момента е нестабилно и слабо и кабинетът оцеля при шестия вот на недоверие само благодарение на сделка, смята Йохана Даймел. Според нея политическата криза е показала, че нито една от опозиционните партии не е готова да участва в предсрочни избори, както и че само БСП е в състояние да спечели предстоящия парламентарен вот, но и тя ще има нужда от партньор в управлението.

Без съмнение основните актьори в рушветчийската сделка са депутатите от Новото време, категорична е германската политоложка като добавя, че според нея политическите и икономическите интереси са се преплели по безскрупулен начин.

Йохана Даймел определя като куриоз сливането на културата и туризма в едно министерство. Културата и образованието са приоритети, от които зависи бъдещото на нацията, и когато културата се обединява с туризма, аз се питам към какъв културен туризъм всъщност се стреми българското правителство, твърди германската политоложка

През цялото време конците дърпа Ахмед Доган, смята Йохана Даймел. Мнението ѝ е, че Новото време не може да има претенциите на балансьор и да измести Доган от тази роля.

Убедена съм, че имаше по-чист и по-добър изход от политическата криза чрез предсрочни парламентарни избори, уточнява Даймел, според която вече е съвсем видно, че българското правителство е в агония.

Симеон управлява кораб с пробойна, категорична е политоложката, която от много време наблюдава процесите в България. По мнението ѝ времето за промени в правителството е било през юли 2003 г., защото още тогава е било ясно, че министрите не се справят с икономическите реформи. Още тогава опозицията трябваше да използва шанса си да свали правителството и да бъдат насрочени нови избори, докато сега се явява проблемът с подписването на договора с Европейския съюз и това е препъни камъка на инсценираната политическа криза в страната, смята Йохана Даймел. Тя обаче предупреждава, че никой в България не бива да се заблуждава, че Европейската комисия и страните членки не следят внимателно събитията у нас и не са наясно с кого си имат работа.

В крайна сметка отговорността носи премиерът Сакскобургготски, той допусна тежки политически грешки и загуби огромно доверие за кратко време. Симеон трябваше да калкулира предварително тежките политически последици, но дали от суета или от липса на персонално чувство за отговорност той отказа да се съобрази с действителността, смята германската политоложка и споделя личната си прогноза, че следващите управляващи ще са социалистите и ДПС. Даймел не отрича и възможността за жълто-червена коалиция, но смята, че БСП ще предпочете Доган, за да не наследи негативите от управлението на НДСВ.

Споделяне

Още от България