Симеон уволнил новодомка, отказала да доплати жилището си

Шефката на дирекция "Финансово стопански дейности" в МС Полина Иванова е единствената от шестимата висши чиновници в правителството, сдобили се с евтини ведомствени жилища, която е отказала да го доплати. Иванова е уволнена от Министерския съвет в края на април, официалният мотив е преструктуриране на дирекциите в МС, съобщи в сряда правителственият говорител Димитър Цонев.

От 1500 до 44 000 лв. трябва да доплатят държавните служители, за които назначена от Симеон комисия показа, че са закупили ведомствени жилища в нарушение на закона и на много по-евтини от пазарните цени. Сред тях са министърът на държавната администрация Димитър Калчев, бившият министър без портфейл Неждет Моллов, главният секретар на МС Севдалин Мавров, шефката на правителствения пресцентър Цветелина Узунова и сътрудничката на премиера Рада Паунова.

Дирекция "Финансово стопански дейности" е разделена на две дирекции - "Финанси и бюджет" и "Административни дейности и управление на собствеността". И двете структури в момента са с и.д. шефове. Първата оглавява главният счетоводител на МС Росанка Гюрова, която ще съвместява и двете длъжности до назначаването на титуляр. Начело на втората е Димитър Иванов.

С евтино жилище от фонда на МС се сдоби и бившият парламентарен секретар на правителството и настоящ депутат Гадар Хачикян. Тя обяви, че ще го върне, но досега това не е станало.

Най-много пари трябва да доплати Полина Иванова - 43 980 лв. Единствена тя е отказала да пусне новите оценители до жилището си и да подпише споразумителен протокол, че е съгласна да го доплати. Въпреки че е отказала достъп, оценителите направили оглед на апартамента, който е заменила, и на огледален апартамент на този, в който живее сега, за да изчислят разликата, обясни правителственият говорител.

В момента Иванова била в болнични до 7 юни. Ако продължава да отказва, спорът между нея и правителството ще се решава в съда, заяви Цонев.

От съгласилите се да доплащат най-голяма сума ще даде шефката на пресцентъра Цветелина Узунова. Тя купи апартамент от 98 км.м в кв."Изток" за 32 001 лв. и сега ще дава допълнително още 26 313 лв.

Най-малко ще доплаща бившият министър и настоящ съветник на Симеон Неждет Моллов - 1516 лв., който се сдоби с жилище от 98 кв.м срещу 37 200 лв. Преди дни Моллов коментира, че не знае как ще се оправи, ако трябва да дава още пари, тъй като в момента изплащал кредита, с който купил апартамента си.

Министърът на държавната администрация Димитър Калчев, платил 127 012 лв. за 164 кв.м в кв. "Изток", трябва да доплати още 8152 лева.

Главният секретар на МС Севдалин Мавров, придобил 117 ведомствени кв.м чрез замяна и доплатил 64 306 лв., сега трябва да даде още 10 829 лева.

9 238 лв. трябва да доплати Рада Паунова, която също се е сдобила с по-голямо жилище чрез замяна. При сделката тя е платила 39 143 лв.

Няма правни норми, които да задължат тези служители да доплащат, всичко зависи от тяхната воля, коментира Цонев. Шефката на жилищната комисия на МС Цвета Каменова уточни, че в сумите са включени дължимите данъци и такси.

Новите оценки са направени от трима независими лицензирани оценители по пазарни цени към момента на сключването на шестте сделки. Цвета Каменова уточни, че оценителите са хабилитирани лица в областта на гражданското строителство и недвижимата собственост, участват в неправителствени организации като Стопанската камара и Строителната камара, съдът ги използва като вещи лица, но не желаят да им се съобщават имената.

Каменова заяви, че с доплащанията цените на апартаментите стават със 107 до 147 % по-високи от цените на изповяданите подобни сделки. Сравнението било на база справка в службата по вписванията за изповяданите сделки в нотариата. Тя все пак призна, че там се обявяват данъчните оценки на жилищата, а не реалните пазарни цени, на които се сключват сделките.

На въпроса защо тогава не са търсени пазарните цени на продадените ведомствени жилища, Цевта Каменова отговори, че Министерският съвет не е брокер, за да продава на максимално високи цени.

Висящ остава казусът с апартамента на депутатката Хачикян. Проблемът бил, че тя е платила дължимото ДДС по сделката, а според повечето юристи само съд може да постанови на данъчните да върнат ДДС-то в този случай. Затова се обмисляла възможността сделката да бъде развалена по съдебен ред, за да може Хачикян да си получи тези пари.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: