Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон в Брюксел: Позицията ни не е проамериканска

0 коментара

България няма да променя позицията си по иракската криза, тази позиция не е проамериканска, обясни днес премиерът Сакскобургготски, часове след като френският президент Жак Ширак наруга всички източноевропейски страни за това, че подкрепят твърдата линия на Вашингтон по иракската криза. Министър-председателят присъства на срещата на страните кандидатки за ЕС в Брюксел, на която 13-те подкрепиха вчерашната декларация относно Ирак на 15-те членки на съюза.

"За някаква промяна в нашето становище е съвсем излишно въобще да се говори", заяви Сакскобургготски преди да отпътува за Брюксел. По думите му всичко е започнало с "някакво нескопосано и нелепо съобщение, което тръгва от Ню Йорк".

Марин: Изявлението на Ширак не е основателно
Позицията на България по иракската криза не се различава както от позициите на отделните европейски държави, така и на ЕС като цяло, заяви вицепрезидентът Ангел Марин и определи изявлението на френския президент Жак Ширак като неоснователно. Марин подчерта, че България не трябва да оставя съдбата на света да зависи от някой държавен лидер, който разполага с ресурси да застрашава света и добави, че в българската позиция ясно е заявено желанието проблемът в Ирак трябва да се реши по мирен път. Не трябва да отиваме към схемата "или САЩ, или ЕС". Ние сме и за САЩ, и за ЕС, каза вицепрезидентът Марин.

Неговата пресконференция в Брюксел беше сред най- очакваните, тъй като единствено България сред 13-те кандидатки за ЕС в момента е член на Съвета за сигурност.

Запитан проамериканска ли е българската позиция по иракската криза, премиерът отговори: "Проамериканска в кавички, защото някой казал. Стига да се прочетат нашите изказвания и документите, няма такива работи". В същото време е хубаво да се каже ясно, че тази криза не е за да се дели ЕС от САЩ, допълни Симеон, цитиран от БНР.

Симеон дедраматизира скандала с Ширак

Симеон омаловажи недипломатичните изявления на Ширак, който нарече поведението на източноевропейските страни "безотговорно" и наблегна специално на България и Румъния. "Ако искаха да намалят шансовете си за влизане в ЕС, не биха могли да намерят по-добър начин", каза Ширак за двете държави.

"Може да звучи наивно, но аз винаги при такива случаи си задавам въпроса дали такова нещо ще има значение след 5 години", каза българският премиер пред Би Би Си, помолен да коментира заканите на френския президент. Преди това повечето лидери на страните от централна и източна Европа, сред които и смятаната за френско протеже Румъния, се изказаха в защита на националните си позиции и възразиха остро на френските заплахи.

Най-важното е диалогът, колкото и да е тежка една криза, както настоящата с Ирак, тя не трябва да ни отделя от дългосрочната идея за обединена Европа, заяви българският премиер.

При завръщането си в София той определи като "излишен" акцента върху изказването на Ширак и заяви, че градивната страна от срещата в Брюксел е далеч по-интересна. Пред форума Сакскобургготски си изказа на френски и по думите му това било знак, но без връзка с изявлението на Ширак.

Пред журналисти в Брюксел Симеон отказа да коментира предварително как ще гласува България по подготвяната от САЩ втора резолюция на ООН, която санкционира употребата на сила срещу Ирак. България ще се придържа към Резолюция 1441 и ще се опитва да търси консенсус на нейна основа, каза премиерът и добави, че нищо не може да се предрешава или да се изключва.

Кабинетът отговори на Ширак с цитат на еврокомисар

След като сутринта говорителят на правителството заяви, че няма да има официална позиция на МС по повод думите на Ширак, защото нямало официална френска позиция, следобед Димитър Цонев прочете изявление от името на кабинета.

Без да се споменава френския президент, в изявлението на българското правителство отговорът на Ширак е цитат на еврокомисаря за външните отношения Крис Патън, че ЕС не е Варшавския договор и страните, които се стремят да влязат в него, трябва да имат становища и да ги изразяват. Решението на НАТО от 16 февруари и декларацията на ЕС от 17 февруари показват по безспорен начин, че политиката и действията на България са в пълно съответствие с позицията и намеренията на двата съюза, се казва в изявлението, чийто текст Цонев съгласува с външния министър Соломон Паси.

Българското правителство приветства вчерашната декларация на ЕС.

Европа и светът очакваха с нетърпение единното мнение на държавите от Стария континент, се казва в изявлението, което потвърждава официалната позиция на София, приета с решение на парламента на 7 февруари без нито един глас против.

Думите на френският президент Жак Ширак в много малка степен са се отнасяли до България, каза пред БНР журналистът от в."Сега" Георги Готев. От френски дипломатически източници в Брюксел Готев научил, че Париж е сърдит главно на Букурещ, тъй като Румъния, която изостава по пътя към членството в ЕС, получила в Копенхаген датата 2007 г. благодарение на френския натиск. Затова Париж е очаквал в замяна Румъния да се придържа към едни профренски позиции, а това не се случило. Реакцията на Ширак за цялата Вилнюска група пък била насочена главно към Полша. Обяснението било, че ако Полша се отдели от френската група и започне да гравитира заедно с Испания, Италия и Великобритания, чисто стратегически това би било много голямо поражение за Франция.

Пред БНР тази сутрин заместник-министърът на външните работи Любомир Иванов заяви, че изказването на френския президент издава известна нервност. По думите на Иванов, това не е продуктивният подход, чрез който ще се постигне единство в Съвета за сигурност на ООН.

Не разбираме какви са основанията на френския президент да ни третира в схема, която не съвпада с българската позиция, заяви и говорителят на МВнР Любомир Тодоров, който нарече позицията на Франция "нюанс". "Ние имаме директно отношение към ЕС, не към отделни държави, за да съгласуваме всички нюанси с тях. Още повече, както ви е известно, в самия ЕС съществуват достатъчно нюанси по темата Ирак", допълни той.

Според експертите на МВнР, няма нито една буква в декларацията на ЕС по иракската криза, приета вчера, която да не съвпада с българската позиция.

На въпрос дали всъщност Жак Ширак не е визирал участието на България в декларацията на Вилнюската група, говорителят на Външно заяви, че именно България била страната, която успяла да смекчи някои остри моменти в писмото-подкрепа на 10-те за американската позиция за Ирак.

Тодоров допълни, че след като чули подробната българска позиция по иракската криза, изразена от МВнР, от няколко дни френските медии започнали да я отразяват коректно. Като пример той посочи публикувана във в.Монд схема, в която България вече не попадала в англосаксонския блок на най-острите привърженици на военна операция.

СДС: Добрите семейства се познават по отношението към новите членове

Най-остра от редиците на управляващите бе реакцията на председателя на парламентарната комисия по външна политика Станимир Илчев. Едва ли младият Ширак би реагирал по този начин, тъй като именно той е призовал обществата на страните-кандидатки да говорят, да се борят, да критикуват и днес вече това е реалност, заяви Илчев.

Според него френският президент не е единственият коректив на българската външна политика, която е независима и суверенна повече от всякога.

Ако българската позиция по иракската криза се окаже проблем за преговорите с ЕС, това ще е показател за промяна на принципите на европрисъединяването от страна на съюза, каза министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Перефразирайки скандалното изявление на френския президент, лидерът на СДС Надежда Михайлова заяви, че Европа е едно добро семейство, към което страната ни се стреми, но добрите семейства се познават и по отношението към новите членове. Михайлова обаче наблегна, че управляващите не са успели да разяснят на европейските партньори българската позиция, нито са успели да обяснят на българското общество външната ни ориентация.

След заседание на НИС на СДС, дясната опозиция поиска държавният глава Георги Първанов да вземе отношение към изказването на Жак Ширак. Късно следобед от прессекретариата на Първанов съобщиха, че утре той ще се срещне с френския посланик в София

Ирина Бокова от Коалиция за България отново повтори тезата на БСП, че има различия между ЕС и НАТО. Според нея тези различия са сериозен проблем и не може наивно и безпроблемно да бъдат отхвърляни твърдения както на американския президент Буш, така и на френския Ширак.

ДПС не се смущава от изявлението на Ширак, заяви Юнал Лютфи. Франция има право на позиция, както и всяка страна кандидатка, но България трябва да се съобразява с общата позиция на ЕС, смята той. По думите му България трябва да покаже, че не следва нито Америка, нито Европа, а собствените си национални интереси и приоритети. Лютфи каза още, че ако войната в Залива започне без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, то страната ни би трябвало да следва позицията на съседна Турция, която вече е член на НАТО.

В кулоарите на НДК, където се провеждаше кръглата маса, френският посланик отказа да коментира изказването на своя президент, защото все още не е запознат дословно с него.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който доскоро черпеше аргументи от френската позиция, за да атакува правителството, днес беше цитиран в обща позиция с румънския председателят на комисията по външна политика в Камарата на депутатите Раду Подгоряну, с когото се срещна в Букурещ.

Неприятно е, че две страни, които не са членки на НАТО, нито на ЕС, изглежда са смятани за по-отговорни за безизходното положение от останалите, които са членки, казва Подгоряну. Румъния и България се надяват, че желанието им за интеграция в ЕС няма да бъде "осуетено" от действията на Саддам Хюсеин, посочиха двамата.

Бъдещите ни действия трябва да бъдат свързани с решението на ЕС, което не изключва интервенция в Ирак, но уточнява, че това е последното решение, заяви Сергей Станишев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.