Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Симеон видя зор с промените в кабинета

0 коментара

Въпреки че успя да прокара през парламента промените в кабинета с мнозинство от 5 гласа, премиерът Симеон Сакскобургготски бе изправен лице в лице с бойкота на част от депутатите си, вътрешни скандали и демонстрацията на сила от алтернативния клуб "Новото време" в НДСВ.

Промените в правителството, които се изразяват основно във вътрешни размествания по английски маниер, минаха благодарение на коалиционния партньор Ахмед Доган. С изключение на Четин Казак, който е в чужбина, всички останали 19 депутати от ДПС гласуваха "за" промените.

За ДПС най-съществени са структурните промени в кабинета, от които то получава Агенция по туризма и хранително-вкусовата промишленост, която бе прехвърлена от министерството на икономиката към земеделския министър Мехмед Дикме (ДПС). Булгартабак обаче остава под шапката на икономическото ведомство, независимо от опитите на Доган и то да мине към Дикме.

"Общобългарските интереси" срещу рекета на ДПС

Тошо Пейков от движение "Оборище" (НДСВ) заяви, че няма да подкрепи промените в кабинета, защото не иска "да задоволява безкрайните претенции, апетити за власт и егоизъм на ДПС". Той каза, че ще защити "общобългарските интереси" срещу "угнетителите".

Кемъл Еюп от ДПС обвини Пейков, че рекетира собственото си управляващо мнозинство. Лютви Местан подчерта, че движението няма да дава повече кредит на доверие на НДСВ. "Вече няма място и време за доверие на кредит" заяви заместникът на Доган.

Премиерът не даде аргументи за смените

Паси: Асфалтирахме пътя за връщане на хиляди българи от Европа

Правителството асфалтира пътя на България към Европа, по който и хиляди българи ще се върнат от Европа в България.... Въпреки слуховете по време на предизборната кампания, че Симеон Сакскобургготски ще отклони България от пътя ѝ към ЕС и НАТО, стана така, че това, което обеща, го реализира в рекордно кратки срокове за две години. Външната политика е продължение на вътрешната, некачествен домашен продукт не може да се продаде извън граница. Неслучайно България получи признания за функционираща пазарна икономика от ЕС, САЩ и от Япония - фактически от целия свят.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски не даде аргументи пред парламента защо прави смени в кабинета. Каза само, че цел на структурната промяна е "изпълнението на управленската програма", а персоналните смени - за да се привлекат "нови личности с неизчерпан потенциал".

119 депутати подкрепиха рокадите, 107 бяха "против", а седем се въздържаха. От останалата 108 -членна парламентарна група на НДСВ, с волята на Симеон се съобразиха 100 депутати.

Със 7 гласа разлика парламентът одобри и създаването на трети вицепремиерски поста в кабинета - за досегашния председател на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов. За това гласуваха 120 депутати, против се обявиха 108, а петима се въздържаха.

Срещу това се обявиха шестимата депутати от "Оборище" и Партията на българските жени, като двама от мандатоносителите гласуваха против, а четирима се въздържаха. Към отрицателния им вот, който се повтори и при вота за персоналните промени, се присъедини още един царски депутат - Мима Ненкова, гласувайки въздържал се.

Кошлуков даде два месеца на новия кабинет да се докаже

Депутат скандализира парламента с "диагноза" на царя

Един човек със сложен психически проблем не може да управлява България и да е отговорен за един народ, заяви депутатът от ОДС д-р Михаил Михайлов, обръщайки се към премиера Симеон Сакскобургготски. По специалност Михайлов е лекар - психиатър. "Възпитан сте за цар и 60 години сте живял без да се реализирате и да носите отговорност. Личните психически проблеми се изострят с напредването на възрастта, упоритите стават инатливи, пестеливите - скъперници, вие вече сте започнал да декомпенсирате...Изходът е да си отидете в Мадрид и там да останете", призова синият депутат, чието изказване бе посрещнато с възмущение от НДСВ.

още

Водачът на "Новото време" в НДСВ Емил Кошлуков обяви, че намира промените за съмнителни, че те не са консултирани с депутатите, а са спуснати отгоре, но въпреки това клубът ще ги подкрепи, защото никой нямал нужда от правителствена криза и защото премиерът показвал, че носи лична отговорност за новия кабинет. Едновременно с това той изтъкна, че "истинската промяна днес е в групата".

"Кабинетът е отговорен пред нас - ще се опитаме да бъдем строги, да го контролираме, да му търсим отговорност", предупреди водачът на клуба "Новото време", който е с най-много представители в обновеното ръководство на парламентарната група и беше в открит конфликт с издигналия се до вицепремиер Пламен Панайотов.

Кошлуков предупреди новия състав на кабинета да не се надява на 100 дни комфорт. "Ако две години бяха нужни за анализ и равносметка на предния кабинет, този може би има 2 месеца, заради местните избори. На тях оценката ще бъде дадена и за кабинета, и за НДСВ, и за партията. И тогава ще видим дали сме направили нещо", отбеляза Кошлуков.

ДПС даде подкрепа срещу положителни резултати "още утре"

Постигането на по-висок жизнен стандарт бе определено от ДПС като основна цел на предлаганите от Симеон правителствени промени. Зам.председателят на групата Лютви Местан предупреди, че кредитът на доверие към коалиционното управление вече е изчерпан и затова са необходими резултати "още утре".

От новия министър на икономиката Лидия Шулева ДПС очаква да трансформира съхранената макроикономическа стабилност до "трапезата и джоба на българския гражданин".Макар че успя да вземе хранително-вкусовата промишленост под контрола на земеделския министър от ДПС Мехмед Дикме, ДПС определи като "повече от удачно" назначаването на Пламен Панайотов за вицепремиер, който ще координира усилията по евроинтеграцията.

Местан не пропусна да посочи и болната за ДПС тема, свързана със скандалите между коалиционните партньори за еврофондовете в министерството на регионалното развитие. Необходимо е да се разпишат ясно правила за взаимодействието между министрите и заместник министрите, за функционирането на политическите кабинети, заяви той.

По-късно, в кулоарите на парламента Местан потвърди, че е визирал именно регионалното министерство, в което преди месец избухна публичен скандал между министъра от НДСВ Валентин Церовски и заместника му от ДПС Хасан Хасан заради контрола върху предприсъединителните еврофондове ФАР и ИСПА.

СДС: Петканов оцеля с активната подкрепа на БСП

Шах

Лидерът на СДС Надежда Михайлова предупреди, че след разместването на пешките в правителството може да последва "мат и то с царя". Петър Жотев допълни шахматния образ, като посочи, че царят се намирал в положение цунг-цванг - или всяко негово действие влошавало положението му.

Александър Филипов от НДСВ се обърна към Михайлова с призива да не руши съграденото от Иван Костов като премиер и лидер на синята партия, което НДСВ сега продължавало като политика в държавата. "Спрете да разбивате демокрацията в България", призова той Михайлова, визирайки и случая Орешарски.

Обяснявайки защо ОДС няма да подкрепи промените в кабинета, лидерът на ОДС Надежда Михайлова изтъкна недоумение, че провалилите се, по думите ѝ, министри на икономиката на и на социалната политика, сега биват натоварвани с нови отговорности - съответно в транспорта и на икономическото ведомство. Надежда Михайлова акцентира на факта, че вътрешният министър Георги Петканов остава в кабинета.

"Защо след очевидната безпомощност на министър Георги Петканов да се справи с организираната престъпност, след подслушванията и показните разстрели, той запази поста си? На практика той оцеля с активната подкрепа на БСП, която чрез него и Димитър Калчев запази позициите си в правителството. Защо след яхтите, снимките и докладите, оставащи съмнения за връзките на членове от кабинета с босове от сенчестия бизнес, те запазиха позициите си?", запита от трибуната на парламента Михайлова, без да получи отговор. Оставането си в кабинета Петканов дължи най-вече на Ахмед Доган, стана ясно вчера от изявленията на лидери на ДПС.

Станишев изчетка Доган, критикувайки царя

Здраве и образование

Димитър Игнатов от СДС оприличи махането на Божидар Финков и избора на Славчо Богоев начело на здравното министерство като "замяна на полукон с кокошка". Председателят на здравната комисия д-р Атанас Щерев (НДСВ) пък обвини опозицията в импотентност, на което проф. Андрей Пантев отвърна, че левицата нямала такива проблеми. В изказването си по адрес на българското образование, проф. Пантев заяви, че "българката може да изтърпи глада, немотията, нищожната хигиена на съпруга си, но няма да изтърпи детето ѝ да бъде просто".

 

И лидерът на БСП Сергей Станишев също като Надежда Михайлова изтъкна, че няма промяна в политиката на управляващите, каквото всъщност е очакването на българските избиратели. Разместванията в правителството са израз на безизходица и опит на Симеон да демонстрира и да укрепи личната си власт, каза той.

Станишев акцентира, че Сакскобургготски не успява да се справи с баланса между различните групировки в управляващото мнозинство. "На пръв поглед никой не е изхвърлен зад борда. Само че юристите в НДСВ, които играеха досега водеща роля, сърдито мърморят за загубата на позиции в парламентарната група, "Новото време" ходи навъсено, защото губи влияние върху министерството на транспорта и съобщенията, а мандатоносителите "Оборище" и Партията на българските жени, както си бяха на сухо, така и очевидно ще останат", определи ситуацията сред управляващите той.

Станишев нарече вицепремиера Пламен Панайотов "ЗКПЧ по европейските въпроси". (б.р. ЗКПЧ е съкращението от комунистическо време на Заместник командир по политическите въпроси).

Той отново разграничи коалиционните партньори в управлението и направи пореден реверанс към ДПС. Промените, касаещи участието на Доган в управлението, Станишев определи като "подаяния". Той заяви, че лидерът на ДПС от месеци наред искал реална промяна във водената политика, защото добре съзнавал, че "инфарктно ниският рейтинг на НДСВ може да повлече и иначе сигурното електорално присъствие на ДПС в българския политически живот".

Тошо Пейков: Доган силово налага на НДСВ своята егоистична политика

Именно ДПС се оказа в центъра на скандал, предизвикан от Тошо Пейков. Председателят на движение "Оборище" прочете от парламентарната трибуна снощната декларация на организацията, с която тя обявява решението си да бламира Симеон. Акцент в нея е тезата, че структурните промени се правят единствено, за да бъдат "задоволени безкрайните претенции за политическо въздействие върху управлението на България от страна на малкия коалиционен партньор ДПС, който силово налага на неопитната партия НДСВ своята егоистична политика".

В политиката коректните партньори трябва да се уважават, а угнетителите да се поставят на техните места, заяви Пейков.

Думите му предизвикаха бурно негодувание сред депутатите на Доган. Ремзи Осман се закани на Пейков, че движението няма да позволи на нито един депутат или парламентарна група да заклеймява ДПС. "Всеки, който се е опитал да заклейми ДПС е губел своето влияние и българският народ е гласувал против него", заяви Осман. Той обяви, че нито веднъж през последните 13 години Движението за права и свободи не се е опитвало да изнудва когото и да било от управляващите през този период.

Лютви Местан пък каза, че сегашното участие на ДПС в управлението на страната е най-доброто, което е можело да се случи на Република България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.