Симеон взима Бриго Аспарухов за координатор на спецслужбите

Отхвърленият от НАТО кандидат за шеф на разузнаването о.з. ген. Бриго Аспарухов ще бъде назначен за координатор на специалните служби в държавата.

Като член на политическия кабинет на премиера Аспарухов ще контролира Националната разузнавателна служба, 5 служби от МВР - НСС, НСБОП, "Жандармерия", "Гранична полиция" и "Полиция", както и службите във военното министерство - "Военна информация" и "Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване".

Правителственият говорител Димитър Цонев обяви днес, че настоящият депутат от БСП Бриго Аспарухов още тази седмица ще поиска да бъде освободен от Народното събрание и ще бъде назначен на трудов договор в Министерски съвет.

В началото на годината премиерът не успя да наложи кандидатурата на Бриго Аспарухов за директор на външното разузнаване. Срещу нея възразиха САЩ, Германия, Полша и лично генералният секретар на НАТО Джордж Робрътсън. Председателят на Американския комитет за разширяването на НАТО Брус Джаксън пък директно обяви, че Бриго Аспарухов е сътрудничил на ДС и КГБ през 80 -те години и ако той оглави службата, България ще има проблеми с ратификацията на поканата за НАТО. Другият аргумент на НАТО срещу кандидатурата на Бриго е, че по време на неговото ръководство до 1997 г. НРС се е намесвала директно във вътрешнополитическия живот на страната (свалянето на първото демократично правителство в България през 1992 г.).

След това името на Аспарухов няколко месеца усилено се спрягаше като евентуална кандидатура за посланическия пост в Москва, но тази опция също е отпаднала. Днес правителственият говорител не можа да каже дали България е получила отказ от Москва да издаде агреман на Аспарухов. Процедура за изпращане на Аспарухов в Русия е започнала, но заради неодобрението на президента Георги Първанов, Симеон не е отправил предложение за искане на агреман, съобщиха източници на mediapool.bg.

По повод негативното отношение на представители на НАТО към Бриго Аспарухов, днес на няколко пъти правителственият говорител Димитър Цонев подчерта, че бившият шеф на разузнаването няма да взима никакви управленски решения, а само щял да координира дейността на службите. Управленските функции премиерът щял да изпълнява лично. Затова и назначаването на Аспарухов нямало да създаде недоверие към работата на българските специални служби.

Не може да става въпрос за "увеличаване на шапките" над службите, заяви самият Аспарухов в интервюто си по БНР. Той бе категоричен, че няма да има управленски функции и само ще помага за координацията между службите, от каквато те се нуждаят. Аспарухов не смята, че ще има проблем с получаването на достъп до натовска класифицирана информация.

По-рано днес правителственият говорител заяви, че е логично Аспарухов да получи такъв достъп и било редно Държавната комисия по сигурността на информацията да му издаде сертификат за работа с класифицирана информация. Комисията дава разрешителните за работа с национални тайни, но тези за работа с информацията на пакта, се получават след паралелна проверка и одобрение на кандидатите и в Брюксел.

Законопроектът "Бриго" предвиждаше разузнаването да премине към премиера

Назначението на координатор в политическия кабинет на премиера за спецслужбите става при пълен законов вакуум, доколкото в момента все още се подготвя законовата рамка на специалните служби, която трябваше да бъде готова преди една година. Вицепремиерът Пламен Панайотов заяви преди дни, че такъв закон още няма, изчаквал становищата на шефовете на служби и на министрите.

Назначаването на Бриго Аспарухов е свързано и със закона за специалните служби, който мнозинството има воля да приеме до края на тази година, заяви още Цонев. От думите му стана ясно, че очакванията са Бриго Аспарухов да се включи в изработването на новия закон за спецслужбите.

Националната разузнавателна служба да премине на управление към премиера, предвиждаше законопроектът, който Бриго Аспарухов внесе още през 2001 г. Тогава обаче НДСВ отказа да разгледа законопроекта. Вариантът предвиждаше и за шефове на службата да се назначават хора, които имат поне 10 години стаж в разузнаването. Това изискване, заложено в закона, тогава бе обяснено с желанието на Аспарухов да се завърне отново начело на НРС.

Този проект би трябвало да бъде актуализиран, защото са изминали 2 години, коментира днес Цонев.

Все още не е известно точно какви ще са правомощията на спорния о.з. генерал, тъй като до този момент в нито един кабинет не е имало съветник, който да координира спецслужбите.

Аспарухов ще бъде на трудов договор, няма да е държавен служител, поясни единствено говорителят Цонев. Мотивите за назначаването му били съвсем естествени. "Премиерът ежедневно работи със спецслужбите, а дейността им в определени области се нуждае от координация, тъй като в момента доста от дейностите им се преплитат". Според правителствения говорител било съвсем естествено професионалист, който е работил в тези служби и ги познава добре, в случай на нужда да подпомага премиера при контактите му с тях.

Запитан по какво ще се различават функциите на координатора от тези на секретаря на Съвета по сигурността към премиера, Цонев обясни, че секретарят има "по-широки функции".

Сакскобургготски знаел за случая с агент "Румянцев"

Ген. Борисов: Ние изпълняваме това, което премиерът е решил

"Досега нямаше кой да координира работата на специалните служби и ако целта е именно тази, постъпката е добра". Така главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов коментира назначаването на Бриго Аспарухов. "Ние изпълняваме това, което премиeрът е решил", каза още Борисов, цитиран от БТА. Той не е присъствал на днешната среща в Министерски съвет, защото е във Виена за участие в семинар за борбата срещу печатането на фалшиви евро.

Преди да вземе решение премиерът има навика да обсъжда всяко решение, убеден съм, че се е запознал и с всички детайли от професионалната кариера на Бриго Аспарухов. Така отговори днес правителственият говорител на въпрос дали Симеон е запознат с делото срещу Бриго Аспарухов за унищоженото оперативно дело на банкера Атанас Тилев, приятел едновременно на Аспарухов и Сакскобургготски.

Ексшефът на НРС бе обвинен в длъжностно престъпление по чл. 387 от НК, задето през 1993 г. разпоредил да се унищожи дело на агента на НРС "Румянцев"- бившия шеф на Банка за земеделски кредит Атанас Тилев. Делото стигна до съд, но бе прекратено през есента на 2002 г. след като прокуратурата оттегли обвиненията си. Според запознати лично главният прокурор Никола Филчев има заслуга в оттеглянето на обвиненията и прекратяването на делото. Той, както и Бриго Аспарухов бяха посочени от Брус Джаксън като фигури, които биха попречили за присъединяването на България към НАТО.

Докато Цонев обявяваше бъдещото назначение на координатора, премиерът Сакскобургготски вече представи Бриго Аспарухов в новото му качество пред шефове на служби, извикани в Министерски съвет. На излизане, Аспарухов каза, че върви процедура и все още не е назначен.

"Брус Джаксън не е НАТО!", заяви пред журналисти директорът на НСС ген. Иван Чобанов, по повод негативната оценка за Аспарухов, направена от шефа на американския комитет по разширяването. Чобанов приветства като "положително" назначаването на Аспарухов за координатор на службите.

Шефът на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев отказа коментар на назначението и съобщи само, че след като им бил представен Аспарухов всеки си говорил по своите проблеми. От разговора са отсъствали директорите на жандармерията и Гранична полиция, които били ангажирани. Той не отговори дали на срещата е бил поканен главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

 

Още от България