Симеон задълбочава икономическото сътрудничество с Обединените арабски емирства

Според съобщението, министър Хербаш е начело на високопоставена делегация, изпратена от премиера на ОАЕ шейх Мактум Бин Рашид Ал-Мактум, който е и емир на Дубай.

През 2003 г. износът на България за ОАЕ е нараснал 2.5 пъти, а стокообменът почти пет пъти. Стойността на българския износ е 13.870 млн.долара, при 5.487 млн. през 2002 г. Близо 27 % от експорта са тютюневи изделия. Търсени са и българските картонени и фотографски материали.

След срещата финансовият министър на ОАЕ заяви, че двете страни могат да задълбочат икономическото сътрудничество чрез създаването на смесени предприятия в различни сектори на икономиката, но не ги уточни. Той допълни, че с българския премиер са обсъдили действията на правителствата за прилагането на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане и за взаимната защита на инвестициите. Тези спогодби все още не са одобрени от българския парламент. Като проекти те бяха приети на заседанието на правителството миналата седмица.

В съобщението за срещата се казва, че на територията на ОАЕ се намира най-голямата зона за свободна търговия в региона "Джебел Али", която обслужва товаропотока от Далечния Изток към Западна Европа. Годишният стокооборот на зоната е над 20 милиарда долара.

Брутният вътрешен продукт на ОАЕ през 2003 г. възлиза на 57.7 млрд.долара.

Основни икономически партньори на страната са Япония, САЩ, Великобритания и Кувейт.

Основни отрасли на икономиката са нефтодобивната и нефтопреработващата промишленост. Доказаните нефтени запаси на ОАЕ възлизат на около 80 милиарда барела. Добивът на нефт достига 2,5 милиона барела на ден. Държавата разполага и със значителни запаси от природен газ. При сегашния темп на производство резервите от нефт и природен газ ще стигнат за повече от 100 години напред.

Споделяне

Още от Бизнес