Симеон защити смяната на шефа на КРС

Премиерът Симеон Сакскобургготски защити смяната на шефа на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), извършена преди дни от правителството.

В отговор на парламентарно питане Симеон заяви, че освобождаването на Георги Александров от поста "не е наистина умишлено нарушение на Конституцията", а приемничката му Гергана Сърбова била назначена напълно законно.

Преди две седмици правителството внезапно уволни шефа на КРС, който по закон се назначава от Министерски съвет. Същият ден на мястото бе назначена Гергана Сърбова, дотогава главен секретар на министерството на транспорта и съобщенията. Официалните мотиви бяха, че Александров не се справял добре с организацията на дейността на работата на регулаторния орган, който бавел решения и приемането на нормативни документи. Истинската причина обаче бе протакането от страна на КРС на решението дали да даде GSM лиценз на БТК, с което сделката за приватизацията на телекома от "Вива венчърс" ще приключи окончателно. Александров и колегата му Камен Костадинов, назначен в КРС от квотата на парламента, бяха против даването на лиценз на БТК без търг. Новата шефка на комисията Сърбова, която е от екипа на вицепремиера Николай Василев, със сигурност ще подкрепи лицензирането на телекома като мобилен оператор.

Уволненият Александров подаде жалба във ВАС срещу освобождаването си. В петък следобед от съда уточниха, че делото ще се гледа от 3-членен състав на 28 юни, в открито заседание на магистратите. ВАС не е уважил искането на Александров да спре промяната в КРС, докато делото се разглежда.

Още от Бизнес