Симеон: Защо да не пътуват хората по яхти...

Г-н премиер, ще приемете ли оставката на ген.Бойко Борисов?

Както сигурно сте разбрали, този въпрос се обмисля и така го казах и на генерала, като дойде от Москва. Аз пожелах да се видя с него, той беше отпътувал за Москва, а аз се прибирах от Македония и пожелах тия дни да го решим.

Каква е вашата оценка за работата на генерала?

Повече от отлична.

Г-н премиер, защо се стигна до тази оставка и какви са мотивите за нея?

Мисля, че много достойно е това от негова страна, имайки предвид тревогата и шума, който се създаде от нещо, което нито е доказано, нито има, бих казал, нещо извънредно. Има много спекулации, така че, докато не се проучат нещата малко по-внимателно, мисля че не бива да скачаме към заключения и въобще да се произнасяме по тия теми.

Доста гласове от опозицията казаха, че всъщност вие сте поискали оставката на генерала и че приемането ѝ ще се отрази зле върху стабилността на кабинета?

Вижте, разговора, който водихме генералът и аз, беше на четири очи. Така че се спекулира върху това, какво е станало, кой какво направил. Мисля, че едва ли може да се вземе като достоверно. Генералът сам си подаде оставката.

Смятате ли, че това е начало на криза?

Да се надявам, че не.

А как вие приемате тези скандални снимки с членове на кабинета на яхта в Монако?

Какво има скандално в тях? Кои яхти? Яхтите за какво са? Защо да не пътуват хора по тях и да не гледат например едно първенство, което се прави в Монако, където има "Формула 1". Аз не виждам защо оттам се стига до некои заключения. Трябва да се докажат нещата. В цивилизования свят и много страни, докато не се докаже, човек е невинен. Оттам нататък...

Оценявате ли доклада на МВР като грешка?

Защо като грешка, това са редовни доклади, които получаваме по различни теми. Именно затова виждам, че се прави извънредно много от нещо - да си го кажем банално.

Да, но това разтърси и разбуни държавата?

Мисля, че това са много силни думи...

А ще искате ли допълнително разследване, за да се изяснят фактите, и това ще се обвърже ли с решението дали да приемете оставката на генерала?

Естествено ще поискам. А за срокове не мога да кажа.

А ще поискате ли оставката и на министър Петканов?

(Премиерът дълго мълчи) На кого още да поискам оставката? Кажете?

Пред журналисти в Гоце Делчев, 27 април

Споделяне

Още от България