Симеонов: Данъчната амнистия за мюфтийството е сделка между Доган и Борисов

Симеонов: Данъчната амнистия за мюфтийството е сделка между Доган и Борисов

Опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство, които са в размер на над 8 млн. лева, е сделка между премиера Бойко Борисов и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Такава позиция изрази Валери Симеонов, който е съпредседател на участващите във властта "Обединени патриоти" (ОП).

По думите му мнозинството в парламента вече се определя от ГЕРБ, ДПС и "Воля", а опрощаването на дълговете не е било съгласувано с ОП.
"Това не е коментирано даже, защото е ясно, че няма да бъде прието от нас", каза пред БНТ Симеонов.

Миналата седмица депутатите приеха на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават дълговете на вероизповеданията, най -голяма част от които са на Главното мюфтийство. Текстовете минаха с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, от ОП гласуваха против, а "Воля" се въздържаха. Депутатите от БСП продължават да не участват в работата на Народното събрание.

Симеонов прогнозира, че решението най-вероятно ще мине и на второ четене, без значение дали БСП присъстват в залата. В основата на опрощаването стоял премиерът, който заради решението "се чувства гузен и това предизвиква агресия в него", смята лидерът на НФСБ.

"Отправям упрек към министър-председателя, който е в основата на опрощаването. С този театър, който прави с привикването на мюфтията и патриарха, едва ли не да успокои общественото мнение", каза още Симеонов.

Каква е схемата според Симеонов?

Според него Главното мюфтийство има достатъчно свои имоти, за да си плати дълговете. Като доказателство Симеонов посочи, че то има 700 000 декара, които дава под аренда. "Имат помпозни сгради, които им носят приходи. Освен това разпределят приходите си към териториалните звена, а не ги държат в общата сметка, защото тя може да бъде запорирана от приходната агенция. Има схема за източване на българската държава", каза лидерът на НФСБ.

Той твърди, че натрупаните задължения са заради загубени дела за имоти. 

По думите му "винаги, когато има някакво непочтено действие, непочтена сделка, тя се прикрива под маската или на секретност, или на национална сигурност".

"Нищо общо няма с националната сигурност. Става въпрос за един некоректен длъжник, който не си плаща данъците, и то за некоректен длъжник, който продължително време не си плаща данъците", каза Симеонов.

Той обвини главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи в изопачаване на истината. По думите му същото важи и за главния секретар на мюфтийството, поради което никой да не бива да им вярва. 

Самостоятелното явяване на НФСБ - пак на дневен ред

Лидерът на НФСБ отново обяви, че партията му най-вероятно ще се яви самостоятелно на евроизборите през май. "ВМРО преустановиха възможността да се явяваме заедно", каза Симеонов.

В началото на месеца НФСБ поискаха разговорите с ВМРО за общо явяване на евровота да бъдат възобновени. До това се стигна, след като и двете партии дадоха заявки, че ще участват с останалите партии в ОП. Сега обаче Симеонов отново заговори за самостоятелно явяване.

"Разговорът става безпредметен. Освен това ние с тях два месеца и половина водим разговори за двуформатно явяване(...)С ВМРО нямаме противоречия, но след като водим два месеца и половина разговори, изведнъж те казват: "Дайте пак да съберем трите партии да пробваме наново". В същото време водят активна кампания за своя водач на листа с билбордове, даже с плакати по провинцията. Не е коректно“, допълни още Симеонов. 

Лидерът на НФСБ отново повтори, че разговори с "Атака" не се водят, защото имат непреодолими различия по отношение на външната политика. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?