Симеонов: И при соца го нямаше това - да лежиш вкъщи и да вземаш заплата

Симеонов: И при соца го нямаше това - да лежиш вкъщи и да вземаш заплата

"Това го нямаше и при социализма, не си спомням тогава някой да е лежал вкъщи и да е получавал заплата. Значи ние сме в последната фаза на комунизма, даже не на социализма".

Това каза пред БНР зам.-председателят на парламента и лидер на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов. Думите му бяха по повод мярката 60/40, която той критикува от въвеждането ѝ насам. Още в началото на месеца НФСБ излезе с позиция, че с 60% държавата трябва да финансира откриването на нови работни места, както и да поема същият процент от заплатата на всеки, чието работно място бъде запазено. 

"Това 60 на 40 беше голяма глупост. То няма и да работи, то е наработещо. В момента се използва превратно, повратно и развратно от бизнесмени тарикати", каза още той.

По думите му в момента нищо не пречи на повечето предприятия да работят, а държавата насърчава бизнеса да не спира. "В България всичко работи с изключение на ресторанти, кафета дискотеки и съпътстващите. Така че не е вярно това, че държавата е заключила хората в къщите им", добави Симеонов. Още преди обявяването на извънредното положение обаче социалното министерство изпрати писмо до работодателските организации, с което прикани бизнеса да въведе дистанционна работа за служителите си. 

Симеонов определи като глупост и предложението на ВМРО мярката 60/40 да се промени на 80/20

"Няма риск за парламентаризма. Да не би да сме приели закон за забрана на партиите"

След като в края на март мнозинството в парламента реши да няма редовни прленарни заседания БСП заподозря, че управляващите ще използват "периода на абдикация на Народното събрание", за да заметат следите на откраднатото, а "Демократична България" предупреди, че Народното събрание се превръща в "придатък на "щаба". Симеонов обаче отхвърля тези обвинения:

"Какъв риск има за парламентарнизма? Да не би да има закон за забрана на политическите партии? Да не би да има една партия, както беше по времето на социализма и да няма никакви други гласове, опозиция?". 

По думите му парламентът е трябвало изцяло да спре работа или да мине на онлайн заседания, но това не е станало, за да се "угоди на дребнавата опозиция". "В момента продължаваме да излагаме на риск тази тестова група от 240 човека плюс сигурно още 250 администрация на Народното събрание", каза още той.

"Защо трябва да се изслушва премиерът в парламента. Той не е лекар и не разбира. Ако искаха (БСП - бел.ред.) да разберат нещо, свързано с медицинската проблематика, трябваше да поканят щаба. Ако искаха да научат нещо за административните действия за справяне с коронавируса, трябваше да поканят този, който е издал актовете - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Какво да каже министър-председателят", добави лидерът на НФСБ.

"Мерките трябва да останат докато епидемичната обстановка не се подоби"

Симеонов каза още, че въведените мерки срещу разпространението на коронавируса не трябва да се променят "преди епидемичната обстановка да покаже подобрение".

Той смята, че въведеното от парламента извънредно положение до 13 май не може да бъде променено, но мерките могат да бъдат продължени с решение на министъра на здравеопазването, защото му е дадено това право с решение на Нарадното събрание.

Всъщност тази възможност е дадена с закона за извънредното положение и с решението за въвеждането му, които ще спрат да действат след изтичането му. Това е и причината в  момента юристи от ГЕРБ да подготвят законопроект или промяна в няколко закона, за да може мерките да продължат да действат и след 13 май. 

"Извънредното положение трябва да бъде изцяло съобразено с препоръките и решенията на Националния оперативен щаб", посочи още Симеонов в четвъртък.

Той добави, че изпълнителната власт носи отговорността за живота и здравето на гражданите на България и затова трябва да понесе критиките на "тарикатите", които искат да не се ограничават възможностите им за забавления. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?