Симеонов: Като стане Царство България, тогава ще разговарям с Борисов за плажовете

Около 1000 полицаи ще бъдат командировани на морето за сезона

Валери Симеонов и Николина Ангелкова

"Като стане царство в България, тогава ще разговарям с Бойко Борисов по всички въпроси." Така в петък вицепремиерът Валери Симеонов отговори на журналистически въпрос дали е разговарял с премиера Бойко Борисов относно изградените обекти на плажа по схема, подписана от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Двамата водят спор от миналото лято по този въпрос. Според Валери Симеонов 11 обекта на плажа в Слънчев бряг са незаконни и държавата трябва да ги премахне. Ангелкова твърди, че е спазила закона. Вицепремиерът сезира по случая прокуратурата и сега се чака нейното решение.

Симеонов, цитиран от БТА, припомни, че още миналата година е получил пълна подкрепа от премиера по тези въпроси, включително и публична, с изявления по медиите.


Нямам спор с министър Ангелкова, имам спор с хора, които не спазват закона, каза още Валери Симеонов пред журналисти. Според него спорът между тях двамата ще бъде решен от съда.

Вицепремиерът е на мнение, че ако правораздавателните институции се произнесат в негова полза, тези съоръжения могат да бъдат премахнати и по време на летния сезон, защото са опасни.

В същото време министърът на туризма Николина Ангелкова обяви в Бургас, че заедно с МВР работят, за да гарантират "максимално безопасното протичане на летния туристически сезон".

В Слънчев бряг са поставени близо 300 камери, които да подпомагат охраната на курорта. Общо над 1000 полицаи ще бъдат командировани поетапно на морето през лято. Ще има униформени и от Румъния, Чехия и Германия, ще патрулира конна и велополиция, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Тази година няма да има разпилени щендери със стока, заемаща крайбрежната алея на Слънчев бряг, обеща Ангелкова.

Много засилен ще е контролът на дейността на концесионерите и наемателите на морски плажове и дали изпълняват задълженията си по договор и според законовите изисквания, допълни министърът на туризма.

Относно визираните от Валери Симеонов дискотеки на южния плаж в Слънчев бряг, Ангелкова каза, че те са там от години, но и този летен сезон се открива с тази тема.

Преместваемите обекти са съгласно одобрената схема. Има становище на РДНСК от 2017 г. за конструктивните им параметри, каза Ангелкова.

Тя обясни, че поисканата промяна в специализираната кадастрална карта за Слънчев бряг- юг е техническа процедура, която цели синхронизирането ѝ със специализираните карти на плажовете. Няма искане за продажба на плажните ивици, каза Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес