Симеонов отказа да се извини на руския патриарх

Напрежението в "Обединени патриоти" било туширано след разговор с премиера

Симеонов отказа да се извини на руския патриарх

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да се извинява на руския патриарх, както поиска партньорът му в "Обединени патриоти" Волен Сидеров, но поредната криза помежду им вече е под контрол след намеса на ГЕРБ. Това е актуалното развитие на вътрешнополитическия скандал около посещението на патриарх Кирил, който си позволи да държи сметка на българския президент, че в словото си на 3 март омаловажил ролята на Русия за освобождението на България.

Преди два дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече руския патриарх "второразрядно съветско ченге" , "цигарен митрополит", "хитрец" и пр., а лидерът на проруската партия "Атака" Волен Сидеров го призова да се извини за думите си, тъй като в противен случай можело да се прости с поста си в правителството. Депутатите от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов подкрепиха искането на "Атака", но в петък Симеонов даде да се разбере, че няма да се съобрази с решението на парламентарната група на "Обединени патриоти".

В управляващата коалиция има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепа на кабинета, коментира в петък Симеонов.

Отказът му да се извини за нападките си срещу патриарх Кирил си е негов грях - в коалицията ще обсъдим какво ще правим, коментира от своя страна Сидеров. "Става дума за принципи и защита на православието. Не искайте сега да предначертавам какво може да се случи. Ще разговаряме", допълни той. Попитан дали коалицията може без Валери Симеонов, той отговори, че без всеки може.

Валери Симеонов: Даже съм спестил факти около личността на Гондяев

"Човек се извинява, когато има вина. Аз не чувствам абсолютно никаква вина. Няма основание за никакво извинение. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гондяев (светското име на патриарх Кирил). Аз не мога като български патриот да допусна някой да идва в моята родина и да раздава рецепти и указания на кого да благодарим и на кого не. Неговото поведение беше по-скоро на политик, отколкото на духовно лице", каза Симеонов.

Той уточни, че вече е обсъдил темата с премиера Бойко Борисов, като предстоят и разговори с другия съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. В отговор на въпрос Симеонов се съгласи с твърдението на Сидеров, че управляващата коалиция може да оцелее и без него, и неговата партия.

Каракачанов: Няма риск за разпад на ОП

Междувременно третият съпредседател на "Обединени патриоти" (ОП) Красимир Каракачанов коментира пред репортери в парламента, че Валери Симеонов редовно не съгласува позиции с останалите партии в коалицията. Каракачанов все пак уточни, че риск за разпад на ОП не съществува, тъй като "времето всичко лекува".

Няма нужда от оставката на Симеонов, заяви той.

Според него дали Валери Симеонов ще се извини или не, е негово лично решение."Аз не мисля, че подобни епитети могат да се отправят към главата на Руската православна църква, без значение кой с какви политически убеждения е", допълни Каракачанов.

За разлика от Сидеров, който страстно защити поведението на руския патриарх, Каракачнов повтори позицията си, че е неприемливо"който и да е външен фактор - и от Изток, и от Запад да квалифицира българските институции и да ги критикува".

Лидерът на ВМРО добави, че е говорил "спокойно и внимателно" и със Симеонов, и със Сидеров.

"По-добре е да си човек с емоции, отколкото да имаш партньори без емоции", заключи мъдро Каракачанов.

ГЕРБ и ОП се разбрали да потушат напрежението

По неофициална информация на Mediapool от петък, напрежението в ОП вече е туширано, а ГЕРБ и ОП са постигнали договорка, че темата ще бъде избягвана между тях.

Това е поредният публичен раздор в националистическото обединение в рамките на последните две-три седмици, след като предишната им разправия стигна и до нападки на Волен Сидеров към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Междувременно вътрешнополитическите драми по повод тона на руския патриарх спрямо България продължават вече цяла седмица. Преди ден ГЕРБ поискаха президентът Румен Радев да каже каква позиция от името на държавата е изразил, след като се разбра, че патриарх Кирил му е държал сметка за думите му. Президентът отвърна, че не била водена стенограма на разговора, чийто пълен текст (или поне изказването на Кирил) изтече във видео на сайта на Руската православна църква, но президентството я скри българската общественост.

В петък председателят на "Воля" Веселин Марешки поиска Народното събрание да се разграничи от Валери Симеонов и Волен Сидеров, заради техни думи в телевизионни интервюта.

"Ясно е, че патриотизмът на тези хора стига дотук - да излагат България с всяка своя дума. Затова ние следващата седмица ще поискаме извънредна точка в Председателския съвет и българският парламент да приеме декларация, с която официално да се разграничим от думите и на Сидеров, и на Симеонов, защото, оставайки безучастни към такива нелепи, безумни изказвания, ние ставаме съучастници", заяви той.

От ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че такава декларация няма да бъде приемана, а партията смятала, че до идната седмица ″темата ще бъде забравена″.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?