Симеонов пак иска събаряне на незаконни обекти на Слънчев бряг

Ангелкова не открива нарушения, Николай Нанков мълчи

Ангелкова по време на проверката в Слънчев бряг

За поредно лято вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова се разминаха за състоянието на плажа на Слънчев бряг. Той откри нарушения – шум над нормите и незаконни заведения на плажа. За нея всичко е спазено и няма нарушения.

Двамата бяха почти по едно и също време на проверки в курорта. Симеонов дни преди убийството на бизнесмена Коста Николов, а Ангелкова – дни след инцидента. 

Убийството няма да сложи негативен отпечатък върху впечатленията на туристите, защото става въпрос за битова драма, а такива убийства се случват навсякъде, каза Симеонов на пресконференция в Бургас, след като набелязаха с областното ръководство мерките за летния сезон.

Незаконни заведения на плажа

Вицепремиерът обяви около десетина обекта в южната част на плажа в Слънчев бряг за незаконни. Обеща, че ще бъдат премахнати. Поименно посочи заведенията "Кубанита, Какао бийч, Бедрум, Талант". Нарече ги молове, защото били огромни. Обяви, че са сторени без никакви строителни книжа, по решение на Манджо, Брендо и т.н. Общо 11 – 12 обекта, каза Симеонов.

"Само в една от тези дискотеки влизат 4000 души. Никой не им е правил проверка, за да провери самата конструкция. За да бъдат издигнати тези заведения, са нарушени куп закони. Знаете ли какво става, ако някоя греда се срути? Ето затова съм се фиксирал върху тях", каза още вицепремиерът.  Той посочи, че се стигнало дотам да бъде преграден общински път, където се събирали такси за паркинг.

Вицепремиерът съобщи още, че е подал сигнал за незаконните обекти на плажа до ресорния министър на регионалното развитие Николай Нанков преди десетина дни. "Ако видите министър Нанков, питайте го кога ще бъдат съборени", посъветва Симеонов журналистите. Той заяви, че очаква ресорното министерство да приложи закона.  Към момента няма официален коментар от регионалното министерство.

Вицепремиерът отказа да коментира дали "незаконните" по думите му заведения попадат в одобрената от Министерството на туризма схема на преместваемите обекти.

За разлика от него ресорният министър на туризма Николина Ангелкова не видя проблеми при проверката на централния плаж на Слънчев бряг. Тя похвали концесионера, че всичко е спазено и дори е осигурил достъп до плажа на хората с увреждания. Концесионер на плажа е фирма, свързана с братята Маргини, по думите на Валери Симеонов.

Шумът

За поредно лято шумът е над нормите, установи среднощната проверка на Валери Симеонов. По този повод ресорният министър Ангелкова каза, че няма как след 23 часа да се налага вечерен час, а коалиционният му партньор и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви, че няма как да се въведе комендантски час. 

"Не ме карайте да коментирам изказвания на неподготвени хора! Или на такива, които са разбирачи по всичко", каза Симеонов.

"Няма как след 23 часа да се налага вечерен час. Това време отдавна е минало. Трябва да се съобразим с вида на курортите и техните туристи, които са се насочили към конкретното място именно, избирайки го, според своите предпочитания. Не можем да превърнем цялото Черноморие в санаториум", каза Ангелкова.
 
"Какво означава рестрикции в Слънчев бряг? Да въведем комендантски час?! Това няма как да стане. В края на краищата, това е курорт. В казармата, елате, ще видите, че има ред, дисциплина, вечерен час и така нататък. Но това не е казарма", каза пък Каракачанов.

Сигурността

Валери Симеонов отбеляза, че за поредна година България остава остров на стабилността, спокойствието и безопасността и предлага безопасен туризъм.

"Липсата на риск от терористични атаки в България пренасочва много сериозен туристически поток в страната. Знаете, че положението е по-различно в Северна Африка, Турция и по тази причина там са спрени круизните кораби", каза Симеонов.

Той отбеляза, че е важно да се повишава качеството на туристическия продукт. "Туристите не трябва да си тръгват недоволни от качеството на храната, на морската вода и т.н. Има няколко законопроекта, които ще позволят на институциите да си вършат работата по-лесно. Това са закона за шума, за апартхотелите, за преместваемите обекти", добави вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?